fbpx
NaslovnicaCrna GoraVećina medija ne bavi se dezinformisanjem

Većina medija ne bavi se dezinformisanjem


Podgorica, (MINA) – Većina medija u Crnoj Gori ne bavi se dezinformisanjem, ali postoje određeni primjeri koji recikliranjem ili objavljivanjem neprovjerenih informacija i senzacionalističkih naslova, obmanjuju javnost, kazao je šef analitike u Digitalnom forenzičkom centru, Marko Savić.

Savić je danas na brifingu za medije, koji je organizovao Atlanski savez, rekao da je dezinformisanje mnogo više prisutno u ostalim državama regiona i da u tome prednjači Srbija.

„Većina naših medija se uglavnom ne bavi dezinformisanjem, ali postoje na žalost određeni primjeri koji ili recikliranjem neprovjerenih informacija ili objavljenjem apsolutno neprovjerenih informacoija, ili stavljenjem senzacionalističkih nasolva koji apsolutno nemaju veze sa sadržinom teklsta zapravo obmanjuju javnost“, naveo je Savić.

On je kazao da se prošle godine pojavila informacija Ministarstva odbrane da će, zbog kapaciteta civilnog aerodroma u Podgorici i njegovog širenja, dio vojnog aerodroma biti prebačen u Nikšić.

„Neki mediji u Crnoj Gori su odlučili da to prenesu uz senzacionalistički naslov „NATO baza u Nikšiću, Nikšićane niko nije pitao hoće li ili neće NATO bazu“. Nijednom izjavom i nijednim podatkom nije rečeno da će NATO baza tu da postoji. Čitalac se dovodi u obmanu, jer mu se ne prikazuje šta znači osnivanje NATO baze i kakve su sve procedure tu potrebne“, rekao je Savić.

On je predstavio Digitalni forenzički centar čije osnivanjeje podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je kazao Savić, Digitalni forenzički centar ima dvije jedinice, jedna je Digitalni istraživački centar koji radi u punom kapacitetu, a druga Forenzički centar, koje je u završnoj fazi osnivanja.

On je rekao da je osnovni cilj rada Digitalnog forenzičkog centra borba protiv dezinformisanja.

„Naš zadatak je da kroz dubinske analize medijskog sadržaja u javnost izlazimo sa nedvosmislenim i tačnim informacijama, jer smatramo da je interes svih građana Crne Gore i cjelokpupne javnosti da bude u posjedu takvih informacija“, naveo je Savić.

Kako je dodao, cilj Atlanskog saveza je da ojačaju civilno društvo da kritički proispituje medijski sadržaj i ostvarivanje dobrog partnerstva sa medijima.

„Jedino saradnjom možemo da odgovorimo na ovake prijetnje i jedino organozovanom saradnjim možemo odgovoriti na nešto što je jako sinhronizovano, a što mnogoi definišu kao hibridne prijetnje“, smatra Savić.

On je dodao da je fokus na pregledu medijskog sadržaja u Crnoj Gori, ali zbog karakteristika medijskog tržišta i isprepletanostri političkih dešavanja proširuju kurs i na ostatak regiona Zapadnog Balkana.

Savić je naveo da su softveri najnovije generacije i da su striktno prilagođeni potrebama i ciljevima Atlanskog saveza.

On je dodao da analize ovjavljuju na sajtu Digitalnog forenzičkog centra i na društvenim mrežama, a sublimiraju ih svako pola mjeseca u news letter-u.

Na kraju mjeseca objavljuje se magazin Digitalnog forenzičkog centra, gdje postoje opsežnije analize.

„Pored borbe protiv dezinformisanja, vrlo smo svjesni važnosti jačanja digitalne i medijske pismenosti, vođeni različitim podacima da je medijska pismenost na vrlo niskom nivou“, rekao je Savić.

On je kazao da je u završnoj fazi sastavljanje grupe koju će činiti eksperti iz oblasti medija i IT sektora, kako bi institucijama sistema ponudili jednu sveobuhvatnu strategiju za jačanje medijske i digitalne pismenosti, a čiji je osnovni cilj uvođenje redovnih predmeta u školama o medijskoj, digitalnoj i informatičkoj pismenosti.

„Zajedno sa grupom metodologa smo na začetku izrade fake news indeksa, gdje ćemo oformiti jedan metodološki pouzdan indeks putem kojeg ćemo moći da mjerimo kako se mediji kotiraju na osnovu širenja, fabrikovanja i prenošenja dezinformacija“, dodao je Savić.

Predsjednik Atlanskog saveza Savo Kentera je kazao da ulaskom u NATO, tek počinje njihova prava misija, koja se ne zasniva samo na informisanju građana o mprednostikma ulaska države u Alijuansu.

Prema njegovim riječima, programske ciljeve ostvaruju kroz tri centra, Digitalni forenzički centar, Centar za međunarodne odnose i Centar za borbu protiv teroriztma i nasilnog ekstremizma.

Najčitanije