fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeljović: Država će energično odgovoriti na krimininal

Veljović: Država će energično odgovoriti na krimininal

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će na drskost kriminala energično odgovoriti snagom državnih kapaciteta, poručio je direktor Uprave policije, Veselin Veljović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da podaci o 72 odsto rasvijetljenih krivičnih djela počinjenih po nepoznatom počiniocu prošle godine, kao i činjenica da je crnogorska policija zajedno sa Specijalnim državnim tužilaštvom otkrila pranje novca u iznosu od 550 miliona EUR, najbolje govore o efikasnosti crnogorske policije u prethodnom periodu.

Na pitanje kako će stati na put djelovanju dva kriminalna klana u Crnoj Gori, Veljović je kazao da je posljednjih godina, zahvaljujući policijsko-tužilačkim aktivnostima, veliki dio ovih kriminalnih grupa razbijen, njihov broj značajno smanjen, a vođe su im ili uhapšene ili u bjekstvu.

S obzirom da kriminalce internacionalno uvezuje samo nezakonito sticanje enormne količine novca, Veljović ističe da policije država ne samo regiona, već kontinenta i šire moraju djelovati zajedno kako bi im stali na put.

On je kazao da su se ubistva i pokušaji ubistava, nastali kao posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa zbog neraščišćenih računa među njima, koji sežu i na druge kontinente, dogodila i u Crnoj Gori, kao i u državama regiona.

“Iako smo spriječili značajan broj likvidacija tokom prošle godine i to mnogo više nego što je u tom periodu počinjeno ubistava, nažalost, nemoguće je bilo gdje u svijetu spriječiti sva ubistva. Građanima poručujem da svako saznanje o eventualno planiranom ili izvršenom krivičnom djelu treba da prijave policiji, makar anonimno, a da će policija ispitati i istražiti svaku, i najmanju sumnju”, rekao je Veljović.

Kako je istakao, država je jača od kriminala, a u narednom periodu će to i pokazati.

“Upozoravam nosioce aktivnosti organizovanog kriminala da ćemo ih spriječiti u njihovim kriminalnim namjerama i da će se prije ili kasnije svi suočiti sa posljedicama. Na drskost i osionost kriminala ćemo energično odgovoriti snagom državnih kapaciteta”, poručio je Veljović.

Kako je rekao, u saradnji sa glavnim specijalnim tužiocem iniciraće postupke i procedure provjera i osnova sticanja imovine bezbjednosno interesantnih osoba i članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i njima srodnih ili povezanih lica sa ciljem privremenog ili trajnog oduzimanja ili zapljene imovine.

“Borba protiv organizovanog kriminala i rasvjetljavanje teških krivičnih djela nastalih kao posljedica njihovog djelovanja ili njihovih sukoba ostaje prioritet rada policije, u saradnji sa tužilaštvom i drugim subjektima iz bezbjednosnog sektora”, poručio je Veljović.

Borba protiv organizovanog kriminala, prema njegovim riječima, nije i ne može biti odgovornost samo Uprave policije već zajedno više značajnih subjekata, ali i građana, škole, sistema obrazovanja i društvene zajednice.

“Moram dodati i jednu tužnu činjenicu – lica koja su iz struktura organizovanog kriminala pripadaju porodicama koje gotovo ništa ne preduzimaju već žmure na činjenicu da su im ukućani kriminalci”, poručio je Veljović.

Na pitanje da li je detektovao da organizovani kriminal ima konekcije sa pojedincima unutar policije, Veljović je odgovorio da će, ukoliko se ispostavi da postoji sumnja da je neki pojedinac unutar službe počinio bilo koje krivično djelo, a posebno koruptivne prirode ili iz oblasti organizovanog kriminala, biti odmah procesuiran i da će se zalagati da se najstrožije kazni ukoliko se dokaže njegova krivica.

“Takvima nema mjesta u službi. To je jasno. Nećemo dozvoliti da organizovani kriminal uprlja časni policijski poziv”, naglasio je Veljović.

On je podsjetio da se policija nalazi među prve tri institucije kojima građani najviše vjeruju, što je pokazalo nedavno relevantno istraživanje.

“Povjerenje u rad policije bilježi stalni rast, što je značajna vrijednost. Upravo su stav i mišljenje građana najbolji pokazatelj da policija postiže sve bolje rezultate jer sve što radi policija radi u interesu građana, svoje države i zakonom utvrđenih nadležnosti”, rekao je Veljović.

Policijski službenici su, dodao je, otkrili i oduzeli 3,3 tone droga, a podnijeli su za šest odsto više krivičnih i za 60 procenata više prekršajnih prijava protiv lica koja su prodavala drogu i činila narkotike dostupne čak i maloljetnicima.

“Na crnogorskim drumovima je stradalo za trećinu manje ljudi nego godinu ranije, dok je za period od deset godina broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama smanjen za 50 odsto, što je izuzetno važan rezultat”, kazao je Veljović.

Kako je kazao, na osnovu činjenica u odnosu na procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, stope kriminaliteta koja je među najmanjim u regionu i drugih pokazatelja, evidentni su rezultati rada.

“Očekujem da oni u narednom periodu budu još konkretniji. Uvijek se može bolje, više i jače i tome težimo”, istakao je Veljović.

Najčitanije