fbpx
NaslovnicaCrna GoraViše od 50 hiljada građana boluje od dijabetesa

Više od 50 hiljada građana boluje od dijabetesa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori ima više od 50 hiljada pacijenata sa šećernom bolešću, od čega je kod 30 hiljada postavljena dijagnoza, saopštio je endokrinolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Emir Muzurović.

Muzurović je kazao da od 50 hiljada oboljelih, njih 20 hiljada ima dijabetesa ali to ne zna.

„Od ukupnog broja pacijenata, 99 odsto su odrasli iznad 18 godina. Procjena je da od 90 do 95 odsto spada u tip 2 dijabetesa“, rekao je Muzurović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, s obzirom na pandemijski karakter šećerne bolesti, svaki zdravstveni sistem je u izazovu obezbijedi adekvatne kadrovske i prostorne kapacitete, uz kvalitetne terapijske modalitete.

„U Crnoj Gori radi oko 30 adultnih i pedijatrijskih endokrinologa, a unazad par godina zdravstveni sistem je obezbijedio kvalitetnu paletu lijekova koji se koriste u savremenom liječenju šećerne bolesti, uključujući i peroralne i injektibilne preparate“, kazao je Muzurović.

On je istakao da se od 2017.godine u liječenju koriste i spoljne portabilne insulinske pumpe, koje su tehnološki najnapredniji vid liječenja u tipu 1 šećerne bolesti.

„Korišćenjem kvalitetnih ljekova utiče se na prevenciju budućih akutnih i hroničnih komplikacija šećerne bolesti, koje predstavljaju značajno opterećenje za zdravstveni sistem svake države“, istakao je Muzurović.

Prema njegovim riječima, kroz dva medicinska skupa, koja su ugostila oko 400 endokrinologa i dijabetologa, podignut je nivo znanja iz oblasti dijabetologije i endokrinologije.

On je naglasio da je ključni dio za prevenciju i liječenje šećerne bolesti ulaganje u zdrave stilove života.

„Liječenje šećerne bolesti bez aktivnog učešća samog pacijenta se u savremenoj medicini ne može smatrati kvalitetnim i ozbiljnim“, rekao je Muzurović.

Osim toga, kako je naveo, pandemijske razmjere gojaznosti „ne daju nadu da se može govoriti o kvalitetnoj prevenciji šećerne bolesti“.

„Ključne dvije odrednice prevencije su edukacija o značaju i sproveđenju fizičke aktivnosti i drugo je kvalitetna ishrana, koje u konstelaciji današnjih stilova života gube bitku“, poručio je Muzurović.

Najčitanije