fbpx
NaslovnicaCrna GoraVježba pokazala sposobnost zajedničkog djelovanja više armija

Vježba pokazala sposobnost zajedničkog djelovanja više armija


Kolašin, (MINA) – Vježba “Zajednički izazov 2019” pokazala je sposobnost zajedničkog djelovanja više armija sa Balkana i šire, rekao je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

“Vježba je pokazala odlučnost i zajednički napor da u okviru NATO-a pokušamo da ostvarimo zajedničko djelovanje koje je neophodno za brže reagovanje članica Alijanse”, rekao je Bošković na svečanosti povodom završetka vježbe na Sinjajevini, poligonu Lipovo.

Bošković je kazao da su na vježbi prije dvije godine učestvovale Austrija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a da ove godine učestvuju i Italija, Slovenija, SAD i Centar izvrsnosti iz Slovenije.

Boškovic je naveo da je zadovoljan što je vježbi prisustvovao ministar odbrane Slovenije Karl Erjavec.

“Crna Gora i Slovenija pokazuju da se na Balkanu može sarađivati i da je zajedničkim naporima moguće prevazići razlike i okrenuti se zajedničkim interesima”, ocijenio je Bošković.

On smatra da je vježba pokazala da različite armije sa različitim naoružanjima, tradicijama i iskustvima u vježbanju mogu naći zajedničku tačku dodira i omogućiti bez problema sprovođenje takve vjezbe.

Erjavec je kazao da Crna Gora ima odličan poligon i dobre uslove za rad.

“Nadam se da ce vojska Slovenije puno puta doći ovdje da zajedno vježbamo”, naveo je on.

Erjavec je čestitao na profesionalnosti svima koji su učestvovali u vježbi.

Slovenija i Crna Gora, kako je naveo, na odbrambenom području imaju odličnu saradnju koja će biti nastavljena.

“Čekamo da Crna Gora bude član našeg NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje. Mislimo da će zajednički prrojekti na području odbrane biti nastavljeni”, naveo je Erjavec.

Državni sekretar Sjeverne Makedonije Dragan Nikolić kazao je da ta država i Crna Gora na odbrambenom području imaju odličnu saradnju.

Nikolic je naveo da je ova multinacionalna vježba pokazala visoki nivo interoperabilnosti i saradnje.

“Mi smo već nekoliko puta ovdje i u sklopu drugih aktivnosti. Nadam se da ćemo nastaviti sa saradnjom i na još većem nivou i u kontekstu ostvarivanja našeg strateškog cilja, a to je – punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATOo”, rekao je Nikolić.

Zamjenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Austrije Johan Luif kazao je da postoji duga tradicija pomaganja Austrije Crnoj Gori.

“Mi smo ovaj proces počeli 2.008 godine. Vojske Crne Gore i Austrije mogu biti ponosne na izuzetan progres koji je učinjen na zapadnom Balkanu”, rekao je Luif.

On smatra da je vježba pokazala izuzetan progres i napredak i da ostaje da ista vježba bude napravljena i u zimskim uslovima.

“Kada to uradimo Crna Gora će moći da kaže da ima samoodrživ sistem i da može sama da školuje svoje vojnike, ali i da ponudi mogućnost školovanja vojnicima iz drugih država”, kazao je Luif.

On je rekao da to nije kraj saradnje između Crne Gore i Austrije.

“Već sljedeće godine imaćemo prvog crnogorskog kadeta na akademiji u Austriji i sve je to znak dobre saradnje koja će sigirno biti nastavljena”, poručio je Luif.

Najčitanije