fbpx
NaslovnicaCrna GoraVježba Trident Juncture počinje sjutra

Vježba Trident Juncture počinje sjutra

Podgorica, (MINA) – Trident Juncture, najveća vojna vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata, počeće sjutra u Norveškoj, a u njoj će učestvovati i 33 pripadnika Vojska Crne Gore (VCG).

Vježba, koja će trajati do 7. novembra, uključiće oko 65 brodova, 250 aviona, deset hiljada vozila i 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera Alijanse.

Trident Juncture realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Kada je riječ o crnogorskim snagama, glavni dio je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

“Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade”, saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane.

Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, rekao je danas na konferenciji za novinare, da je vježba ambiciozna i zahtjevna.

„Ovo je snažan prikaz naših mogućnosti i odlučnosti da radimo zajedno“, kazao je Stoltenberg.

Posljednjih godina, kako je istako, evropsko sigurnosno okruženje značajno se pogoršalo.

„NATO je odgovorio. S najvećim prilagođavanjem naše kolektivne obrane od kraja Hladnog rata. Trident Juncture demonstrira to“, naveo je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, scenario je fiktivan. „Ali lekcije koje učimo biće stvarne“.

Učesnici će se podijeliti na “južne snage” i “sjeverne snage” i igraće ulogu fiktivnog agresora i NATO obrambenih snaga.

Stoltenberg je objasnio da će vježba testirati sposobnost NATO-a da vrati suverenitet saveznika nakon čina oružane agresije, u ovom slučaju Norveške, ali i testirati i potvrditi NATO Response Force za 2019.

“Trident Juncture šalje jasnu poruku, našim nacijama i potencijalnim protivnicima: NATO ne traži sukobe, ali spremni smo da branimo sve saveznike od svake prijetnje”, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a naglasio je da je vježba Trident Juncture veliki logistički pothvat.

Kako je rekao, od avgusta je oko 180 letova, 60 brodova opreme i osoblja stiglo na 27 različitih mjesta širom Norveške.

“Danas su sve naše snage i oprema na mjestu – od najvećeg broda do najmanjeg drona”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg istakao da će na moru biti održan važan dio Trident Junctura, a admiral James Foggo zapovijedaće cjelokupnu vježbu s broda USS Mount Whitney.

“NATO se zalaže za osiguravanje Atlantika i Trident Juncture pokazuje trajnu snagu transatlantske veze”, kazao je on.

Hiljade snaga iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade učestvovaće u vježbi, raspoređujući neke od njihovih i najsposobnijih sredstava, uključujući i nosača aviona USS Harry S. Truman.

Govoreći o transparentnosti, Stoletenberg je naveo da su svi članovi Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi pozvani da pošalju posmatrače u Trident Juncture.

“Pozdravljam što su Rusija, kao i Bjelorusija prihvatile poziv”, kazao je Stoltenberg i dodao da je NATO ranije ove godine obavijestio Rusiju o vježbi u Savjetu NATO-Rusija.

Prethodna vježba Trident Juncture održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala i u njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.

Najčitanije

Premiunuo Milutin Maraš

Podgorica, (MINA) - Legenda crnogorskog stonog tenisa, Milutin Maraš, preminuo je u 86. godini,...