fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada da objavi kompletnu dokumentaciju 

Vlada da objavi kompletnu dokumentaciju 

Podgorica, (MINA) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je da Vlada objavi kompletne podatke o funkcionerima koji su dobili stanove ili kredite, kako bi javnost saznala ko je, pod kojim uslovima i na osnovu čije odluke dobio novac iz budžeta.

Kako je saopšteno, MANS je od premijera Duška Markovića zatražio da objasni zašto je Vlada “poklanjala” stanove javnim funkcionerima koji treba da kontrolišu da li Vlada radi zakonito ili krši prava građana.

“Zatražili smo da se objave svi podaci o uslovima pod kojima su svi javni funkcioneri dobili kredite i stanove i iznosima koji su im poklonjeni na račun budžeta koji pune građani Crne Gore”, naveli su iz te nevladine organizacije (NVO).

Iz MANS-a su Markovića pitali po kom osnovu su neki javni funkcioneri dobijali novac iz budžeta i to po više puta.

“Zbog čega su oni toliko povlašćeni u odnosu na ostale građane Crne Gore? Zbog čega funkcioner koji mjesečno zarađuje četiri hiljade EUR, i po više puta dobija stambeni kredit za koji mu mjesečna rata ne prelazi 40 EUR”, pitali su iz te NVO.

Iz MANS-s su kazali da su podnijeli zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekretarijatu Vlade, tražeći da bude objavljena kompletna dokumentacija.

Kako su naveli, sada su javnosti dostupne samo šture informacije o imenima funkcionera.

Građani, kako su kazali iz MANS-a, nemaju informaciju koliko novca je tim funkcionerima “poklonjeno” na račun državnog budžeta, a koliko su morali da vrate državi, odnosno kakvo je bilo obrazloženje onih koji su donosili odluke o razlozima iz kojih je tim funkcionerima dat novac iz budžeta.

Iz MANS-a su dodali da se u zaključcima Vlade, koje su tražili od Generalnog sekretarijata, nalaze podaci o iznosima kredita koji su funkcioneri zaista morali da vrate, odnosno cijenama po kojima su državi platili stanove.

U tim zaključcima, kako su naveli, nalaze se i informacije o iznosima koji su im “poklonjeni iz budžeta, a moralo bi se nalaziti i neko obrazloženje takvih odluka”.

“Poznato je da su neki funkcioneri vraćali samo manji dio iznosa dobijenog kredita, pa bi uzeli 50 hiljada EUR, a državi vraćali samo deset ili 15 hiljada EUR. Poznato je i da su neki djeci poklanjali stanove koje su dobijali od države, a onda ponovo dobijali novac za nove stanove od države”, istakli su iz MANS-a.

Iz MANS-a su rekli da običan građanin Crne Gore, podstanar, koji radi za deset puta manju platu, često i sedam dana u sedmici bez osiguranja, plaća ogromne kamate da bi riješio stambeno pitanje.

“Kada tom građaninu Vlada prekrši neko njegovo pravo, onda on treba da ide po pravdu kod funkcionera kome je ta Vlada poklonila novac ili stan”, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da su funkcioneri sudske vlasti i nezavisnih agencija, koji imaju plate po više hiljada EUR, dobijali velike iznose od Vlade i to po nekoliko puta.

“Upravo ti funkcioneri odlučuju o zakonitosti odluka izvršne vlasti koja im poklanja novac i stanove”, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga, kako su naveli iz MANS-a, građani imaju pravo da znaju sve uslove pod kojima je Vlada privilegovala te funkcionere i koliko tačno novca su dobili.

“To je posebno značajno imajući u vidu da su mnogi od njih sakrili da su dobili novac ili nekretnine od države i nisu ih prijavili u svojim izvještajima”, rekli su iz te NVO.

Najčitanije