fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVlada: Očekuju otvaranje poglavlja 8 i završna mjerila za 23 i 24

Vlada: Očekuju otvaranje poglavlja 8 i završna mjerila za 23 i 24


Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore u svojoj posljednjoj godini mandata očekuje otvaranje poglavlja 8 kao i definisanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.

To se, kako prenosi Pobjeda, navodi u programu rada Vlade za 2020. godinu koju je usvojio Markovićev kabinet na prošloj sjednici.

Vlada, kako se navodi, sa novim zamahom koji Evropska unija dobija novim mandatom Evropske komisije do 2025, i višegodišnjom finansijskom perspektivom EU 2020-2027, očekuje dodatni impuls politici proširenja.

“Brzo otvaranje preostalog poglavlja 8 – Politika konkurencije, ispunjavanje privremenih i definisanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 i konstruktivan dijalog za zatvaranje više poglavlja za koja već neko vrijeme postoji unutrašnja spremnost Crne Gore”, kaže se u programu rada Vlade za 2020. godinu.

Ističe se da je kompleksan geopolitički kontekst koji je obilježio posljednje godine i uticao na prirodu politike proširenja EU nije obeshrabrio Crnu Goru da, potvrđujući vodeću poziciju u procesu integracija, nesmanjenom dinamikom ispunjava obaveze iz evropske agende.

Podsjeća se da je Crna Gora do sada je otvorila pregovore u 32 od ukupno 33 poglavlja pravne tekovine EU, privremeno zatvorivši tri.

Ocjenjuje se da je približivši se članstvu daleko više od drugih država kandidata, Crna Gora pokazala da dijeli evropsko nasljeđe, vrijednosti i težnju ka boljim standardima, a naročito, kao članica NATO-a, evropsku vanjsko-političku perspektivu – usaglašavajući svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku s EU.

U dokumentu se navodi da se opredijeljenost Vlade ka evropskim integracijama potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi i prepoznatim uspjehom u pregovaračkom procesu, zbog čega će se u 2020. godini nastaviti aktivnosti na realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa s Evropskom unijom, još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom.

“Uz stvaranje uslova za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, kao i dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i ka ispunjavanju mjerila za postizanje interne spremnosti i postepeno privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, piše u dokumentu.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...