fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada se solidariše sa francuskim narodom 

Vlada se solidariše sa francuskim narodom 


Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore solidariše se sa francuskim narodom i predsjednikom te države Emanuelom Makronom / Emmanuel Macron/, u pozivu za obnovu oštećene srednjovjekovne katedrale, Notr Dam /Notre dame/ u Parizu.

Francuski vatrogasci, poslije devet sati borbe, rano jutros oko tri sata, uspjeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

»Svjedočeći s tugom i žaljenjem teškom očtećenju katedrale Notre Dame, jednog od simbola svjetske kulturne baštine, Vlada Crne Gore izražava solidarnost sa francuskim narodom i predsjednikom Makronom u pozivu za njenu obnovu«, napisala je Vlada na Twitteru.

Požar je izbio dok je na Notr Damu rađena rekonstrukcija, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrijednim šest miliona EUR.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je poručio da će Notr Dam katedrala biti obnovljena.

“Notr Dam je naša istorija, naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

Vjeruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgorio, a zvonik se urušio.

“Struktura je spasena”, rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...