fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada uputila parlamentu Predlog zakona o nacionalnim simbolima

Vlada uputila parlamentu Predlog zakona o nacionalnim simbolima

Podgorica, (MINA) – Vlada je uputila u parlamentarnu proceduru Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Kako je saopšteno, Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo je da dostavi Vladi Predlog izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru na razmatranje na narednoj sjednici.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o nastavku saradnje sa Stambenom zadrugom (SZ) prosvjetnih radnika „Solidarno“ i prihvatila Sporazum o obezbjeđivanju novca za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti.

Iz Vlade su kazali da su, sa obzirom na to da je Sporazum o obezbjeđivanju novca za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti istekao, Ministarstvo prosvjete i Sindikat prosvjete inicirali potpisivanje novog za naredni trogodišnji period.

On, kako su naveli, podrazumijeva povećanje izdvajanja novca iz budžeta za narednu, 2021. i 2022. godinu sa prethodnih 600 hiljada EUR na 700 hiljada EUR.

„Tim povodom, Vlada je zadužila ministarstva prosvjete i finansija da u naredne tri godine za realizaciju sporazuma SZ prosvjetnih radnika obezbijede po 450 hiljada, odnosno 250 hiljada EUR, na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju.

Kako je u raspravi naglašeno, Vlada i Ministarstvo prosvjete, od osnivanja SZ „Solidarno“, za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih u prosvjeti obezbijedili su oko 6,32 miliona EUR.

Na sjednici Vlade utvrđen je Predlog Zakona o volontiranju, kojim se definiše značenje volontiranja kao instituta, preciznije uređuju prava i obaveze volontera, organizatora i korisnika volontiranja.

Tim predlogom propisuje se koja osoba ne može da bude volonter, preciznije se utvrđuje u kojem slučaju se zaključuje ugovor o volontiranju i bliže uređuje potvrda o volontiranju koju izdaje organizator volontiranja, kao i troškovi volontiranja.

Najčitanije