fbpx
NaslovnicaCrna GoraVoda iz Ćehotine i Vezišnice van svih klasa

Voda iz Ćehotine i Vezišnice van svih klasa

Podgorica, (MINA) – Uzorci vode, uzorkovani iz rijeka Ćehotina i Vezišnica, su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, pokazala je analiza Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Inspektor Dragan Šekularac dostavio je 6. jula CETI-ju uzorke ribe i vode iz Ćehotine i Vezišnice koji su proslijeđeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, u cilju patomorfološkog pregleda.

Uzrokovanja su urađena na rijeci Ćehotini, 11 kilometara nizvodno prema Gradcu, rijeci Vezišnici kod restorana Ognjištekao i iz Ćehotine kod pekare u Židovićima.

„Prema rezultatima analize, uzorci vode na rijeci Ćehotina 11 kilometara nizvodno od Gradca su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosi pH i sadržaja nitrita i ortofosfata“, kaže se u nalazu CETI-ja, prenosi PV portal.

Navodi se da je uzorak vode uzrokovan na riječi Vezišnica van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosti pH i sadržaja nitrita.

I uzorak iz rijeke Ćehotina, kod pekare u Židovićima je iznad svih klasa zbog povećane vrijednosti ortofosfata.

„Rezultati analize pokazuju promjene u pH tokom vremena što navodi na zaključak da su vrijednosti pH vode u periodu dešavanja akcidenta bile iznad izmjerenih 8. jula“, kaže se u analizi.

Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije analize su utvrdile da su ribe otrovane otrovnim korozivnim (kaustičnim) sredstvom.

Najčitanije