fbpx
NaslovnicaCrna GoraVojni poziv uvijek nosi rizike

Vojni poziv uvijek nosi rizike

Podgorica, (MINA) – Vojni poziv uvijek nosi rizik i niko od vojnika koji su pošli u mirovne misije, iz bilo koje države, sa tim nikada ne kalkuliše, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

U crnogorskom parlamentu poslanici bi trebalo da glasaju o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Predlog zakona nije usvojen na sjednici početkom marta jer u parlamentu nije bila obezbijeđena dvotrećinska većina koja je bila potrebna za njegovo usvajanje.

Za njegovo izglasavanje sada je potrebna apsolutna većina.

Pripadnici VCG, kako je predviđeno izmjenama, biće obavezni da učestvuju u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu.

Propisuje se da se u međunarodnim snagama u inostranstvu i na vježbama i obuci pored jedinica VCG mogu upućivati i pojedini njeni pripadnici.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević rekao je da su izmjene i dopune Zakona o Vojsci Crne Gore potvrda da je parlamentarna većina 27. aprila 2017. godine na Cetinju potpisala kapitulaciju.

Od tog dana, kako je rekao, Crna Gora je okupirana država od NATO-a.

»Država u kojoj je glavnokomandujući NATO-a Bog života i smrti, čovjek koji u bilo kojem trenutku može ovdje da suspenduje Skupštinu, Vladu, Savjet za odbranu i da donosi odluke koje su u interesu NATO saveza«, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, izmjenama se ukida princip dobrovoljnosti o učešću u vojnim misijama, a uvodi obaveznost odbrane NATO članica po procjeni glavnokomandujućeg tog saveza.

»Redovni i rezervni sastav, svi punoljetni građani do 60 godina će biti obavezni da učestvuju ukoliko oni procijene. Oni su preuzeli odgovornost da crnogorski mladići ginu umjesto Amerikanaca i Britanaca. Do danas 2.224 američka vojnika su poginula i 3,5 hiljade inostranih« rekao je Knežević.

On je pitao smije li sada Hrvatska da povuče ijednog vojnika.

»Ne smije, jer su potpisali ono što vi sada, da je naše učešće obavezno«, poručio je Knežević.

On je dodao da će se ono što se desilo hrvatskim vojnicima, desiti i crnogorskim.

»Šta će posle toga Vlada da uradi? Da li će povući ijednog vojnika iz Avganistana? Naravno da neće«, zaključio je Knežević.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, uputio je saučešće predsjedniku i poslanicima hrvatskog Sabora, kao i porodici preminulog.

»Tačno je da vojni poziv uvijek nosi rizik. Tačno je da niko od vojnika, koji su pošli u mirovne misije, iz bilo koje države, nikada ne kalkuliše taj rizik, kada odlazi na vojnu misiju. Zato nam je važno da za sve priče, i za i protiv, izražavamo pažnju svima koji nose uniforme vojske i policije«, poručio je Brajović.

On je rekao da se SD ponosi na crnogorsko učešće na evroatlanstkom putu Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Obrad Stanišić, kazao je da ne želi da politizuje događaj koji se u srijedu desio u Avganistanu, u kojem je jedan pripadnik misije poginuo, a dvoje ih je povrijeđeno.

»Želim da izrazim saučešće porodici poginulog i želim brz oporavak povrijeđenim«, poručio je Stanišić.

On je rekao da je Crna Gora članica NATO-a i da se time ponosi.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, rekao je da državna politika podrazumijeva ponekad i dozu rizika koja je sastavni dio nekih poslova.

»Nažalost ovaj događaj u Avganistanu, uznemirio je i Crnu Goru, njihove susjede i želim da poslanicima hrvatskog Sabora uputim saučešće. Politika, život i posao ponekada donose i stvari koje su vrlo neprijatne i na koje manje ili više možemo da utičemo«, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, stvar opredjeljena vezana za NATO je vrjednosnog karaktera i za to su se od osnivanja zalagali.

»Svjesni smo da ne možete biti dio neke organizacije, da koristite samo benifite a da iz toga ne snosite rizike«, kazao je Konjević.

On je najavio da će ta partija glasati za taj Predlog zakona, vjerujući da će svi vojnici svoj posao završiti »a da im ni po prstu ne fali«.

»Nažalost, svijet je takav, voljeli bismo da ovakvih izazova nemamo, ali oni su prosto sastavni dio svake vojske, u ovom slučaju mirovne misije«, zaključio je Konjević.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...