fbpx
NaslovnicaCrna GoraVolters: Crna Gora primjer uspjeha uprkos pokušaju blokade od Rusije

Volters: Crna Gora primjer uspjeha uprkos pokušaju blokade od Rusije

 

Podgorica,(MINA) – Balkan je i dalje strateški važan region, gdje etničke tenzije unutar nacija i između susjeda i dalje podstiču regionalnu nestabilnost i primarna su meta upornog, malignog ruskog uticaja, rekao vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i šef Evropske komande američkih snaga general Tod Volters.
Kako prenosi Pobjeda, Volters svjedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata, on je kazao da Crna Gora predstavlja primjer uspjeha na Balkanu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da zemlju odvrati od evroatlantskogputa.

“Pored istorijskih i kulturnih veza sa Balkanom, Rusija, održavanje socijalnih i političkih tenzija u regionu vidi kao centralni princip svog djelovanja, kojim pokušava da spriječi pojedine balkanske nacije, da napreduju na putu ka evroatlantskom usklađivanju i integraciji”, rekao je Volters.

Volters je kazao da Crna Gora i uskoro pristupanje Sjeverne Makedonije u NATO predstavljaju sjajne priče o uspjehu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da blokiraju i odvrate integraciju ovih zemalja.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, podsjetio je da uprkos tome što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost -Rusija, Kina i nekoliko drugih nacija još livek nisu priznale status suverene nacije.

“Kosovo i susjedna Srbija još nijesu normalizovali odnose, ali uprkos napetostima, i dalje ohrabrujemo obje strane da vode dijalog kako bi pronašle mirno rješenje”, kazao je Volters.

Dodaje da je misija KFOR-a glavna stabilizujuća sila na Kosovu.

“NATO snage na Kosovu (KFOR), koje uključuju mali, ali značajan američki doprinos, ostaće od suštinskog značaja za stabilnost regiona, dok Srbija i Kosovo nastavljaju sta-bilan odnos kroz planiranu desetogodišnju tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga”, dodao je američki general.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...