fbpx
NaslovnicaCrna GoraVratiti stanove i kredite ili omogućiti postupak legalizacije

Vratiti stanove i kredite ili omogućiti postupak legalizacije

Podgorica, (MINA) – Vraćanje stanova i kredita ili javni postupak legalizacije, uz adekvatnu materijalnu nadoknadu državnom budžetu, jedini su pravedni ishod stambene korupcije, ocijenio je lider Demos-a, Miodrag Lekić.

On je kazao da domaća javnost i međunarodne adrese očekuju djelovanje nadležnih institucija kojim bi se utvrdila odgovornost za državni poduhvat korupcije i kriminala prilikom neustavnog i nemoralnog dodijeljivanja stanova i kredita funkcionerima po povlašćenim kriterijumima.

„Umjesto takvog pravca institucionalnog dijelovanja sada se pojavila prilično bizarna javna intervencija predsjednika Savjeta ASK, u stilu savjetnika i portparola Vlade, u kojoj saopštava da u vladi postoji raspoloženje za preispitivanje kriterijuma za dalje dodijele stanova i kredita pod povlašćenim uslovima“, kazao je Lekić agenciji MINA.

On je rekao da pojava ASK u formi radnog tijela vlade predstavlja novinu u opštoj konfuziji većine zarobljenih institucija u Crnoj Gori.

„Umjesto da predsjednik Savjeta ASK-a stimuliše ozbiljnu analizu neustavnog i nemoralnog dodjeljivanja stanova i kredita, nerijetko i po nekoliko puta, što sve ima karakter organizovanog državnog kriminla i korupcije – sada se proizvodi utisak o operaciji kamufliranog izbjegavanja pravednog ishoda kao i odgovornosti za ovaj javni skandal“, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, ni novi kadar u ASK-u, u licu predsjednika Savjeta, po svemu sudeći nema namjeru da, uprkos upozorenjima Evropske unije i domaće javnosti, doprinese odgovornom javnom dijelovanju zamišljeno značajne institucije u crnogorskom političkom sistemu.

„U svakom slučaju javnost očekuje mnoga objašnjenja, kao prvo da li je ASK mjenjala svoja akta i sa nezavisne institucije za sprečavanje korupcije prešla u status pomoćnog tijela vlade za zataškavanja korupcije“, kazao je Lekić.

On smatra da je jasno da je jedini put u nastaloj situaciji, svojstven pravnim državama, umjesto mistifikacije radnih grupa, odlučno procesuiranje neustavnog čina državne korupcije.

„Ishod procesuiranja bi podrazumijevao vraćanje stanova i kredita dobijenih na inkriminisani način ili omogućavanje javnog postupka legalizacije neustavno dobijenih stanova uz adekvatnu materijalnu nadoknadu državnom budžetu“, precizirao je Lekić.

Kriteriji nadoknade bi se utvrdili, kaže on, prema uslovima za dobijanje stanova koji važe za sve građane Crne Gore.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...