fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučinić: Ova godina biće puna izazova

Vučinić: Ova godina biće puna izazova

Nikšić, (MINA) – U Crnoj Gori će ova godina biti puna izazova i ta iskušenja se moraju spremno dočekati, s obzirom na to da je država zarobljena sa slabim institucijama i velikom moći pojedinaca, saopštio je predsjednik Radničke partije (RP), Janko Vučinić.

Govoreći o protekloj godini, Vučinić je ocijenio da je to bio težak period u kojem je trebalo opstati u političkom životu u uslovima koje je određivao vladajući režim koji je u Crnoj Gori zaveo diktaturu kojom se želi zabraniti i sloboda govora, što se pokazalo i hapšenjem i zatvaranjem poslanika Demokratskog fronta (DF).

„Pokazalo se da, umjesto slobodne i demokratske Crne Gore, imamo zarobljenu državu sa vrlo slabim institucijama i velikom moći pojedinaca koja je van tih institucija i njihove kontrole“, rekao je Vučinić na novogodišnjem koktelu.

On je dodao da je država postala veliko lutkarsko pozorište u kojem su ministri, sudije i tužioci lutke na koncu, predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se najviše oporezuju siromašni, a najmanje bogati, što pokazuje i budžet u kojem su najviše stavke prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i taksi, dok su porezi na dobit i koncesije skoro zanemarljivi i iznose dva do tri odsto.

„Jednako se oporezuje dobit od više stotina miliona EUR i plata radnika od 192 EUR sa stopom poreza od devet odsto. Glasnogovornici režima serviraju podatke o svega četiri odsto siromašnih, padu broja nezaposlenih za deset hiljada, ekonomski rast koji ide u nebo, a nikada teža situacija i veće siromaštvo nije bilo za najveći broj građana“, rekao je Vučinić.

Govoreći o Rarničkoj partiji, Vučinić je saopštio da tu partiju u ovoj godini čeka drugi redovni Kongres na kojem će utvrditi dalje smjernice njenog razvoja i infrastrukture i izabrati najbolji način djelovanja, pridržavajući se uputa članstva.

Vučinić je najavio da će RP ostati i dalje spremna za svaku saradnju i akciju koja će, bilo u okviru institucija ili van njih, dovesti do smjene vlasti zbog čega će podržati svako zajedničko djelovanje ne samo DF, nego i cijele opozicije, ako bude postojala spremnost ostalih sa opozicione scene.

On je uputio javni poziv za jedinstveno djelovanje svih opozicionih partija i ocijenio da se samo tako može smijeniti režim, jer je vrijeme da se na izborima mijenja vlast, a ne da se bira ko će biti najjači u opoziciji.

Najčitanije