fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona EUR

Za efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) je, programom Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona EUR Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom.

Kako je saopšteno iz MUP-a, nakon evaluacije rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, EU je podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona EUR.

„U prethodnom periodu, uz podršku Vlade i EU, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je sredstvima dobijenim od EU završena regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena su vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza.

Iz MUP-a su poručili da je taj resor snažno posvećen daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti države i građana.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije