fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa projekte u okviru Drugog poziva IPA više od dva miliona EUR

Za projekte u okviru Drugog poziva IPA više od dva miliona EUR

Podgorrica, (MINA) – Potencijalnim korisnicima u okviru Drugog poziva Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, biće na raspolaganju više od dva miliona EUR za projekte koji se, između ostalog, odnose na podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i promociju turizma.

U Podgorici je, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, kosovskog Ministarstva administracije lokalne samouprave i Zajedničkog tehničkog sekretarijata, održan Informativni dan – Forum za uspostavljanje projektnih partnerstava.

Događaj je, kako je saopšteno, organizovan u sklopu pripreme za objavu Drugog poziva za podnošenje prijedloga projekata u okviru Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020.

Načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije, Miodrag Račeta, najavio je da će uskoro biti objavljen Drugi poziv za dostavljanje projektnih predloga s raspoloživim iznosom EU podrške od 2,04 miliona EUR.

Prema njegovim riječima, u Drugom pozivu podrška projektima će biti obezbjeđena u okviru dva tematska prioriteta, i to Podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalna i kulturna inkluzija s obje strane granice i Promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

„Očekujem veliko interesovanje potencijalnih korisnika, kao što je to bilo i u prethodnom pozivu u okviru kojeg je zatražena podrška bila deset puta veća od dostupnih sredstava, dok je ugovoreno sedam projekata u vrijednosti od preko dva miliona EUR“, kazao je Račeta.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Sanja Todorović, predstavila je ciljeve Ipa Prekograničnog programa Crna Gora-Kosovo, principe projektnih partnerstava u prekograničnoj saradnji, kao i okvirni sadržaj budućeg aplikacionog paketa.

Forum je okupio više od 50 potencijalnih aplikanata iz Crne Gore i Kosova koji su dobili potrebne informacije o mogućnostima koje im se pružaju u okviru ovog programa.

„Forum je bio prilika da predstavnici opština, nevladinih organizacija, obrazovnih i drugih organizacija i institucija razmijene projektne ideje i kontakte, sa ciljem uspostavljanja projektnih partnerstava prije objave Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata“, kaže se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...