fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa rehabilitaciju nije potrebno donošenje posebnog zakona

Za rehabilitaciju nije potrebno donošenje posebnog zakona

Podgorica, (MINA) – Pitanje rehabilitacije i obeštećenja žrtava političkog progona nije potrebno uređivati posebnim zakonom, ocijenio je istoričar Adnan Prekić, navodeći da predlagač te inicijative problemu 1948. godine prilazi bez razumijevanja istorijskog konteksta.

Među zemljama članicama i kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora jedina od država bivše SFRJ nema zakon o rehabilitaciji političkih zatvorenika, zbog čega je Akcija za ljudska prava (HRA) u septembru uputila inicijativu da Vlada hitno sačini radnu grupu koja bi radila na izradi tog akta.

Prekić smatra da, ukoliko postoji potreba da se članovi porodica političkih zatvorenika na neki način obeštete, za to ima mnogo boljih načina od zakona kojim bi kompleksne istorijske procese ukalupili u pravne norme.

“Iako generalno ne vidim ništa sporno u potrebi preispitivanja totalitarističkog nasljeđa Crne Gore, moram ukazati da nijesam siguran na koji način bi se to moglo postići usvajanjem pomenute inicijative”, rekao je Prekić agenciji MINA.

On je podsjetio da je Deklaracijom crnogorskog parlamenta iz 1992. godine ukazano na određene zloupotrebe komunističkih vlasti i progon političkih neistomišljenika.

“Osuđen je teror nad osuđenicima Golog otoka i zaključeno da je njima neophodno obezbijediti moralnu i pravnu satisfakciju. U tom kontekstu, ne vidim potrebu da se to pitanje uređuje nekim posebnim Zakonom”, naveo je Prekić.

Prema njegovim riječima, sporna je činjenica da predlagači inicijative problemu 1948. godine i svega onoga što ona simbolizuje, prilaze bez razumijevanja istorijskog konteksta.

“Iz njihovih tumačenja moglo bi da se pomisli da je do 1945. godine Crna Gora bila oaza slobode, demokratije i političkog pluralizma,i da su se tu odjednom pojavili komunisti koji su zaveli političku diktaturu”, dodao je Prekić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije