fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa šest dana novembra 46 oboljelih od varičele

Za šest dana novembra 46 oboljelih od varičele


Podgorica, (MINA) – U Domu zdravlja Herceg Novi od avgusta je registrovano 338 slučajeva varičele, saopštila je epidemiolog u Higijensko epidemiološkoj službi, Stefa Glušac.

Ona je agenciji MINA kazala da je među oboljelima najviše djece predškolskog i ranog školskog uzrasta i oko 20 uzrasta preko 18 godina.

„Prvi oboljeli su počeli da se javljaju u avgustu – prijavljeno 15 slučajeva i taj se broj povećavao sa početkom školske godine, što je i očekivano usled intenzivnih kontakata među osjetljivom djecom u kolektivima“, rekla je Glušac.

Ona je saopštila da su u septembru registrovana 53 slučaja.

Glušac je kazala da je početkom oktobra naglo povećan broj oboljelih, pa je 11. oktobra prijavila epidemiju varičele Institutu za javno zdravlje (IJZ).

„U oktobru su mi prijavljena ukupno 224 slučaja obolijevanja od varičele. I u novembru se nastavlja trend rasta obolijevanja pa je od početka mjeseca zaključno sa utorkom prijavljeno 46 slučajeva“, rekla je Glušac.

Kako je navela, epidemije varičele se javljaju ciklično na svake tri do četiri godine, pa je posljednju Institutu prijavila 2014. godine.

„Varičele ili ovčje boginje su akutno virusno-infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Oboljenje ostavlja solidan i trajan imunitet“, objasnila je Glušac.

Ona je kazala da je vakcinacija specifična mjera prevencije, ali da se u Crnoj Gori ne radi jer nije u obaveznom program vakcinacija.

Opšte mjere prevencije su, dodala je Glušac, izbjegavanje kontakta sa oboljelima, jer se bolest prenosi vazdušno-kapljičnim putem.

IJZ je saopštio da nema osnova za proglašenje epidemije varičela i da veliki broj oboljelih u Herceg Novom nije neuobičajen.

Registrovanje epidemije, kako su objasnili, podrazumijeva prijavljivanje većeg obolijevanja
na određenoj teritoriji od očekivanog.

Najčitanije