fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa video-opremu za nadzor gradova 2,5 miliona EUR

Za video-opremu za nadzor gradova 2,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) opredijelilo je planom javnih nabavki 2,5 miliona EUR za kupovinu video-opreme za nadzor gradova, iako još nijesu dobili dozvolu Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) za postavljanje kamera.

Kako piše Dan, trošak od 2,5 miliona EUR nije konačan, jer MUP planira da za postavljanje video-nadzora u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Кotoru i Herceg Novom, do 2021. godine potroši pet miliona.

Na pitanje zašto se troše milioni za postavljanje video-nadzora, s obzirom na to da je riječ o mehanizmu koji u velikoj mjeri ugrožava pravo na privatnost građana, u MUP-u kažu da sve čine u cilju prevencije i smanjenja broja krivičnih djela i prekršaja, i još veće efikasnosti policije.

U tu svrhu, kako su kazali, započeta je procedura definisanja načina uspostavljanja sistema video-nadzora javnih površina u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Кotoru i Herceg Novom i formirana Кomisija za postavljanje video-nadzora.

„Na osnovu statističkih podataka o broju izvršenih krivičnih djela i prekršaja u poslednjih deset godina, precizno su određene lokacije javnih površina na kojima treba postaviti video-nadzor“, kazali su iz MUP-a.

Iz MUP-a su pojasnili da se saglasnost AZLP-a potražuje nakon finalizacije idejnog rješenja i tehničkih specifikacija neophodne opreme, kao i definisanja pravne procedure prikupljanja, obrade i čuvanja materijala prikupljenih video-nadzorom.

Član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović kazao je da im MUP nije tražio odobrenje za postavljanje video-nadzora, i da ih nije konsultovao prilikom pisanja plana javnih nabavki.

On je ocijenio da je to nastavak loše prakse, gdje institucije nabave opremu i postave video-nadzor, a onda Agencija naloži da se kamere skinu.

„Mi ne znamo da li će oni dobiti saglasnost za postavljanje video-nadzora, nijesmo čuli argumente koji bi opravdali njeggovo postavljanje. Moraju se dati precizni razlozi, poželjno bi bilo i statistiku nekog kraja grada da vidimo, koliko je tu bilo krivičnih djela, pa je to razlog zbog kojeg su nam potrebne kamere“, kazao je Lacmanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije