fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabrana pušenja u zatvorenom prostoru od srijede 

Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru od srijede 

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori zabrana pušenja u zatvorenom prostoru stupa na snagu 14. avgusta, na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Zakon je objavljen u Službenom listu Crne Gore 7. avgusta, a stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, piše Pobjeda.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Ministar Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70 hiljada EUR.

To je, smatra on, alarm za zdravstveni sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega preventivnog djelovanja.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...