fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon o Javnom servisu da reguliše oblast onlajn medija

Zakon o Javnom servisu da reguliše oblast onlajn medija

Podgorica, (MINA) – Pravila komentarisanja sadržaja na Portalu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) jasno su istaknuta i u skladu sa Kodeksom, rekao je rukovodilac Multimedijalnog centra te medijske kuće, Ilija Šuković, i dodao da očekuje da će novi zakon o Javnom servisu regulisati oblast onlajn medija.

On je rekao da su na Portalu RTCG jasno istaknuta pravila komentarisanja sadržaja koji objave.

»Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke«, kazao je Šuković agenciji MINA.

Kako je pojasnio, nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji.

On očekuje da će novi Zakon o javnom servisu, kao i ostali medijski zakoni, regulisati oblast on-line medija.

»S obzirom da u postojećim zakonskim regulativama ova oblast nije do kraja regulisana, očekujemo da će novi Zakon o javnom servisu, kao i ostali medijski zakoni, regulisati oblast online medija, a samim tim i pravila komentarisanja«, kazao je Šuković.

On je rekao da se komentari na Portalu RTCG moderiraju neprekidno od osam do 24 sata, koliko traju smjene dežurnim moderatorima.

»Po potrebi, taj period se produžava, zavisno od aktuelnosti i satnice određenih događaja, tako da su svi komentari u realnom vremenu adekvatno ispraćeni i objavljeni ili izbrisani«, naveo je Šuković.

On je kazao da se komentari moderiraju u toku smjene, od početka do kraja rada Portala RTCG.

Pojasnio je da broj i tempo komentara na portalu diktiraju događaji i teme kojima se bave, ali uglavnom najveći broj komentara bilježe od deset do 16 sati, i od 20 sati do ponoći.

»Budući da smo jako praćeni u dijaspori, shodno različitoj vremenskoj zoni, bilježimo i veliki broj komentara nakon ponoći po našem vremenu«, rekao je Šuković.

Prema njegovim riječima, na Portalu RTCG do sada nije zabilježili suspendovanje korisnika koji komentarišu sadržaje.

»To nije slučaj sa društvenim mrežama, na kojima onemogućavamo korisnike koji vrijeđaju na bilo kojoj osnovi da komentare ponovo ostave«, kazao je Šuković.

Kako je naveo, na Portalu ne banuju korisnike, već isključivo brišu sporne komentare.

Šuković je kazao da do sada nisu imali slučaj da neki komentator bude krivično/prekršajno gonjen, niti se desilo da nadležni traže podatke korisnika zbog spornih komentara.

Upitan da da li se i u kojim slučajevima isključuje opcija komentarisanja određenog teksta, on je rekao da je takva mogućnost u rijetkim situacijama, kada su u pitanju smrtni slučajevi poznatih ličnosti, koji izazivaju raznorodne, pa i negativne komentare.

»Sličnu politiku primjenjivali smo u situaciji teških nesreća, sa smrtnim ishodima«, rekao je Šuković.

Prema njegovim riječima, kao i na svim portalima, tako i na Portalu RTCG se može prepoznati organizovano komentarisanje.

»To moderiramo na isti način kao i pojedinačno komentarisanje, a sve u skladu sa pravilima komentarisanja«, kazao je Šuković.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije