fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon o mladima mrtvo slovo na papiru

Zakon o mladima mrtvo slovo na papiru

Podgorica, (MINA) – Zakon o mladima i Strategija za mlade 2017–2021. godine predstavljaju mrtvo slovo na papiru, ocijenila je predsjednica Foruma mladih cetinjskog odbora Socijaldemokratske partije Ana Lipovina i dodala da Vlada pasivnim odnosom dodatno stimuliše mlade da napuštaju zemlju.

Lipovina je kazala da su migracije, visoka stopa nezaposlenosti mladih, neusklađenost obrazovne politike sa potrebama tržišta rada, korupcija u obrazovanju, nedovoljna informisanost i selektivnost pri zapošljavanju samo neki od problema sa kojima se susreću mladi u Crnoj Gori, a na koje, kako je navela, država ćuti i ne reaguje.

“Povodom Međunarodnog dana mladih koji se od 2000. godine obilježava 12. avgusta, želimo da skrenemo pažnju na aktuelne probleme i izazove sa kojima se susreću sve kategorije mladih u našoj državi i uputimo poziv nadležnima da ozbiljno pristupe rješavanju tih problema”, rekla je ona.

Lipovina smatra da Zakon o mladima i Strategija za mlade 2017 – 2021. godine predstavljaju mrtvo slovo na papiru.

“Pa se što prije mora insistirati na punoj primjeni Zakona i pristupiti izradi sveobuhvatne Strategije za mlade koja će identifikovati i ponuditi konkretna rješenja za većinu problema sa kojima se susreću mladi”, naglasila je ona.

Kako je navela Lipovina, prema podacima istraživanja koje je organizovao Centar za građansko obrazovanje, skoro 50 odsto mladih od 18 do 29 godina izjavilo je da žele da napuste Crnu Goru, smatrajući da je to prosperitetnija opcija za njihov dalji razvoj, profesionalno usavršavanje i rješavanje egzistencijalnih problema.

“Sve to nam govori da Vlada svojim pasivnim odnosom dodatno stimuliše mlade da napuštaju zemlju. Ukoliko ne želimo da naša zemlja za nekoliko godina bude zemlja u kojoj će živjeti samo penzioneri, smatramo da je posljednji čas da se Vlada okrene madima”, istakla je Lipovina.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...