fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaprečavanje granice u skladu sa sporazumom Crne Gore i Srbije

Zaprečavanje granice u skladu sa sporazumom Crne Gore i Srbije

Podgorica, (MINA) – Zaprečavanje takozvanih divljih prelaza na granici Crne Gore i Srbije izvodi se u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dvije države, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Iz Vlade su kazali da je jutros sinhronizovano, u više srpskih medija, objavljena neistinita tvrdnja prema kojoj je proteklih dana „po nalogu policije“ počelo kopanje kanala na granici sa Srbijom, i to kako bi se navodno „spriječio dolazak vjernika iz Srbije na litije“.

„Istina je da se zaprečavanje takozvanih divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Srbije izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dvije države“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da su Crna Gora i Srbija od 7. marta 2011. godine vodile pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između dvije države.

Navodi se da su sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obje države i koji su stupili na snagu, popisana su i prelazna mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

To je učinjeno, pojasnili su iz Vlade, kako bi se stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije