fbpx
NaslovnicaCrna GoraZbog nedavanja alimentacije 16 osuđujućih odluka

Zbog nedavanja alimentacije 16 osuđujućih odluka

Podgorica, (MINA) – U podgoričkom Osnovnom sudu u prvoj polovini godine formirana su 23 predmeta za krivično djelo nedavanje alimentacije, od kojih su za 16 donijete osuđujuće odluke, a sedam je u radu saopšteno, iz Tima za pomoć i podršku jednoroditeljskim porodicama.

Koordinatorka Tima Ivana Dukić kazala je agenciji MINA da broj prijava zbog neplaćenih alimentacija nije zanemarljiv.

“Problem naplate alimentacije mnogo je veći od prikazanih brojki jer se ne usuđuje svaki roditelj da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg supružnika zbog nedavanja izdržavanja za dijete”, rekla je Dukić.

Prema njenim riječima, veoma je teško i u postupku izvršenja naplatiti dugovanje na ime izdržavanja.

“Ukoliko jedan roditelj ne izvrši obavezu da doprinosi zakonskom izdržavanju djeteta, onda dijete može preko zakonskog zastupnika, odnosno drugog roditelja kojem je povjeren na čuvanje, da podnese prijedlog za izvršenje naplate novčanog potraživanja ili da podnese krivičnu prijavu zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja”, kazala je Dukić.

Ona je istakla da su, prema izvještaju o radu tužilačkog Savjeta i državnog Tužilaštva za prošlu godinu, zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja prijavljene 242 osobe, što je 38 više nego u 2017. godini.

” Nemamo podatak o tome koliko samohranih roditelja trenutno ima u Crnoj Gori, i niko to precizno ne može odrediti”, kazala je Đukić.

Kako je istakla, prema podacima podacima Uprave za statistiku, broj razvedenih brakova u prošloj godini bio je 849, a u 2017. 765, što govori da je institucija braka zapala u krizu.

Govoreći o tome koliko su relevante institucije spremne da pomognu samohranim roditeljima, Dukić je kazala da to sve zavisi od slučaja do slučaja.

“Mnogi roditelji se Timu za podršku obraćaju sa primjedbama na rad institucija i nerazumijevanja uloga istih u postupcima razvoda braka. Očevi često dolaze sa primjedbama da im institucije nijesu naklonjene i da su veoma često izloženi predrasudama i da više podržavaju majke”, rekla je Dukić.

Kada je u pitanju dodjela starateljstva, Dukić je istakla, da se djeca u većini slučajeva na staranje i vaspitavanje dodjeljuju majkama.

“Timu za podršku i pomoć u ovoj godini obratilo se više od 100 roditelja. Evidentno je da se u posljednje vrijeme sve više očeva obraća za pomoć nego što je to prije bio slučaj, ali se pri tome suočavaju sa nizom ograničenja i osudom okoline”, pojasnila je Dukić.

Razvod braka, kako je dodala, generalno i nije tabu tema u posljednje vrijeme, i djeca razvedenih roditelja sve to u današnjem vremenu lakše prihvataju.

“Međutim, ono što je veoma bitno za roditelje da znaju je to da sa prestankom bračne zajednice ne prestaje i roditeljska dužnost”, poručila je Dukić.

Najčitanije