fbpx
NaslovnicaCrna GoraZbog nedozvoljenog držanja oružja 322 krivične prijave

Zbog nedozvoljenog držanja oružja 322 krivične prijave

Podgorica, (MINA) – Uprava policije je prošle godine podnijela 322 krivične prijave za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Podaci do kojih su došli studenti novinarstva Fakulteta političkih nauka (FPN), u okviru jednog projekta, pokazuju da iako Krivični zakonik za nedozvoljeno držanje oružja propisuje zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, sudovi u Crnoj Gori najčešće izriču uslovne i kazne rada u javnom interesu, čak i za švercere ilegalnog naoružanja.

Kako se navodi, u januaru ove godine sudija u Osnovnom sudu u Podgorici, zbog prodaje automatske puške, okrivljenog je kaznio radom u javnom interesu od 180 sati, nakon sporazuma sa tužiocem, piše Dan.

Dodaje se da je istog mjeseca, u podgoričkom sudu sa četiri mjeseca zatvora kažnjena osoba koja je napravila improvizovanu eksplozivnu napravu sa plastičnim eksplozivom.

Navodi se da zbog nelegalnog nošenja oružja postoje i presude protiv osoba koje su studenti.

Prema istraživanju, Crna Gora sa 626 hiljada stanovnika ima oko 245 hiljada komada oružja kod civila.

Od toga je, kako se navodi, registrovano oko 103,54 hiljade, a neregistrovano oko 141,46 hiljada komada oružja.

U prethodne tri godine, koliko traje zajednička kampanja “Poštuj život, vrati oružje”, koju sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju i Centar za demokratsku tranziciju, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, uništeno je ukupno 4.412 komada i 900 djelova oružja.

Međutim, kako se navodi, obračuni kriminalnih klanova i policijske akcije pokazuju da kod građana još postoji velika količina nelegalnog naoružanja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da je najveći problem što je čak 100 odsto kriminalnih radnji izvršeno nelegalnim oružjem i da kriminalci nikada ne bi koristili oružje koje ima fabrički broj.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i sadašnji poslanik Goran Danilović kazao je da je problem i to što kod nas postoji crno tržište nelegalnog naoružanja.

“Postoje bunkeri i skladišta u pojedinim djelovima Crne Gore gdje se drže velike količine oružja, gdje se očigledno drži i oružje koje je moglo doći samo iz vojnih magacina. Prosto treba jedna ozbiljna i kompetentna akcija da se Crna Gora očisti od nelegalnog naoružanja“, rekao je Danilović.

On tvrdi da je nabaviti naoružanje na crnom tržištu podjednako teško kao kupiti kutiju švercovanih cigareta.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta “DO Investigative journalism, DISCOVER Media literacy”, koji je dijelom finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a sprovele su ga nevladine organizacije (NVO) 35mm, LUPA, FPN i Sindikat medija. Stavovi iznijeti u tekstu ne odražavaju nužno stav Vlade SAD.

Najčitanije