fbpx
NaslovnicaCrna GoraZbog pušenja izdato 33,9 hiljada EUR prekršajnih naloga

Zbog pušenja izdato 33,9 hiljada EUR prekršajnih naloga

Podgorica, (MINA) – Uprava za inspekcijske poslove (UIP) obavila je ukupno 2,77 hiljada pregleda kontrolišući primjenu Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdala prekršajne naloge u iznosu od 33,9 hiljada EUR.

Iz UIP-a su Dnevnim novinama kazali da su zbog konzumiranja duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, školama, vrtićima, trgovinskim radnjama, sudovima, ministarstvima i zdravstvenim ustanovama turistička, sanitarna i zdravstvena inspekcija izdale 134 prekršajna naloga u iznosu od 33.9 eur.

Od 14. avgusta od kada je u primjeni novi Zakon o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 19. novembra turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte i tokom 2.263 kontrole, kako su kazali, utvrdila 106 nepravilnosti.

Izdato je 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 EUR, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

„Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na davanje dozvole za konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, ne isticanje oznaka o zabrani pušenja i, kako su rekli, ne opremanje prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju“, rekli su iz UIP-a.

Prema njihovim riječima, obraća im se veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom tog Zakon i interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa njim i tako izbjegli kazne.

Sanitarni inspektori su do 19. novembra, izvršili 381 inspekcijski pregled u cilju kontrole primjene odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i izdali devet prekršajnih naloga vrijednosti 1.610 EUR.

“Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim i radnim prostorima izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1,61 hiljada EUR i to, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu, dva fizičkim licima u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta”, precizirali su za Dnevne novine iz UIP.

Za tri mjeseca primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zdravstveni inspektori izvršili su 126 inspekcijskih pregleda i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 EUR.

“Kontrole su vršene u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u javnom i privatnom sektoru i to u Kliničkom centru, institutima, bolnicama sa pripadajućim odjeljenjima, zavodima, poliklinikama, domovima zdravlja, opštim i specijalističkim ambulantama, laboratorijama, objektima za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru“, rekli su iz UIP-a.

Zbog nepoštovanja odredbi Zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1,8 hiljada EUR i to pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova u Podgorici i Nikšiću.

Najčitanije