fbpx
NaslovnicaCrna GoraZbog zabrane pušenja naplaćeno 60 hiljada EUR kazni

Zbog zabrane pušenja naplaćeno 60 hiljada EUR kazni

Podgorica, (MINA) – Turistička inspekcija je od primjene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od polovine avgusta do 23. decembra prošle godine, izdala 225 prekršajnih naloga u iznosu od 60,12 hiljada EUR.

Glavni inspektor za turizam Svetlana Šljivančanin, kazala je Danu da je inspekcija obavila 3,1 hiljadu nadzora, u kojima je utvrdila 202 nepravilnosti.

Ona je naglasila da se Zakon mnogo bolje poštuje u odnosu na 2011. godinu, ali da i sada imaju ugostitelji na koje se ne može uticati ni novčanim kaznama.

“Pored izdatih prekršajnih naloga podnijeli smo i 29 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protivugostitelja kod kojih smo utvrdili nepravilnosti više puta”, kazala je Šljivančanin.

Kako je navela veliki broj ugostitelja zabranio je konzumiranje duvanskih proizvoda u svojim objektima, ali je mali broj obezbijedio prostoriju za konzumiranje duvanskih proizvoda, tako da gosti izlaze na otvorenu terasu ili ispred objekta.

“Tokom prošle godine u dijelu poštovanja zakonskih odredbi, kojima se propisuje zabrana konzumiranja duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, inspektori su izdali ukupno 607 prekršajnih naloga u iznosu od 160,7 hiljada EUR”, precizirala je Šljivančanin.

„Turistička inspekcija kontroliše samo turističko-ugostiteljske objekte, dok nadzor u državnim i institucijama lokalne uprave, odnosno u njihovom radnom prostoru, sprovodi zdravstveno-sanitarna inspekcija“, kazala je Šljivančanin.

Najčitanije