fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstvena inspekcija utvrdila 289 nepravilnosti

Zdravstvena inspekcija utvrdila 289 nepravilnosti

Podgorica, (MINA) – Zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove za devet mjeseci ove godine izvršila je 821 inspekcijski nadzor u crnogorskim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i utvrdila 289 nepravilnosti, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Uprave.

Kako se navodi, najčešće nepravilnosti su bile nepotpuno vođenje medicinske dokumentacije, rad apoteka bez diplomiranog farmaceuta, izdavanje ljekova bez recepta, nepostojanje upustva za upotrebu ljekova na crnogorskom jeziku, nenošenje identifikacionih kartica.

„U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, zdravstvena inspekcija je izrekla 117 mjera ukazivanja, donijela 63 rješenja i izdala 165 prekršajnih naloga u od 62,05 hiljada EUR, i podnijela sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, precizirali su iz Uprave, prenose Vikend novine.

Kada je riječ o privatnim zdravstvenim ustanovama, zdravstvena inspekcija je izvršila ukupno 514 inspekcijskih kontrola i utvrdila nepravilnosti kod dvije.

“Što se tiče privatnih zdravstvenih ustanova, za devet mjeseci zdravstvena inspekcija je utvrdila da je pružana zdravstvena zaštita u dva objekta bez licence za rad, kojima je zabranjeno obavljanje zdravstvene djelatnosti, izrečene novčane kazne i podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka“, naveli su iz Uprave.

Kako su kazali, najveću zdravstvenu ustanovu u Crnoj Gori, Klinički centar (KCCG) kontrolisali su 21 put.

“U KCCG vršeni su nadzori raznih odjeljenja i ambulanti po službenoj dužnosti i kao kontrolni“, rekli su iz Uprave.

Kako se navodi, utvrđene su manje nepravilnosti koje su se odnosile na nepotpuno vođenje medicinske dokumentacije u skladu sa zakonom, pa je odgovornim osobama ukazano da u određenom roku iste otklone.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su dodali da je prilikom kontrolnih nadzora utvrđeno da je postupano po ranije datim ukazivanjima i da su otklonjene prošle utvrđene nepravilnosti.

Najčitanije