fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanjević: Plan konsolidacije MA održiv

Banjević: Plan konsolidacije MA održiv

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plan sanacije i konsolidacije Montenegro Airlinesa (MA) je održiv, jer počiva na realnim pretpostavkama testiranim u prethodnom trogodišnjem periodu, saopštio je njegov izvršni direktor Živko Banjević i poručio da će nacionalna avio-kompanija odmah na početku sprovođenja plana poslovati pozitivno.

On je rekao da će MA do kraja 2023. godine prevoziti u prosjeku između 700 i 750 hijlada putnika.

„Pri tome će rezultat biti pozitivan odmah. MA će poslovati poztivno odmah u startu, odnosno od početka sprovođenja plana. Tvrdim da je ovaj plan održiv, jer počiva na realnim pretpostavkama koje su testirane u prethodnom trogodišnjem periodu“, rekao je Banjević na konferenciji za novinare povodom utvrđivanja Predloga zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA.

Predloženim zakonom planira se dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Predlog zakona Vlada je u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku.

Banjević je objasnio da ukupna cifra od 155 miliona ne predstavlja jednokratno ulaganje odmah 1. januara.

„Ništa nije naglo i ništa nije odjednom“, kazao je Banjević.

On je saopštio da je ukupan doprinos MA za ove tri godine bio veći od pola milijarde EUR.

„Što se tiče ove godine, do danas smo prevezli oko 626 hiljada putnika, a do kraja godine dostićemo blizu 670 hiljada. To je tri odsto više u odnosu na prošlu godinu, pri čemu će kompanija prihodovati više od 70 miliona EUR“, precizirao je Banjević.

Prema njegovim riječima, MA trenutno u svom vlasništvu ima dva aviona Foker 100, od kojih je jedan tokom cijele godine bio prizemljen, što je izazvalo dodatne troškove.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, saopštio je da Vlada, svjesna značaja kompanije za državu i ekonomiju, nije dozvolila da dođe do stečaja i eventualnog gašenja.

„Ozbiljno smo se bavili analizom posljedica eventualnog gašenja i benefita rada i funkcionisanja kompanije. Sve kalkulacije nedvosmisleno pokazju da bi gašenje imalo dalekosnežne posljedice, dok benefiti od rada daleko prevazilaze troškove ulaganja u konsolidaciju i razvoj“, tvrdi Nurković.

foto: gov.me

On je dodao da su najveći teret MA u ovom trenutku nagomilane dubioze u periodu od oko 20 godina, koje preduzeće samo ne može da riješi.

„Na ovaj potez se nijesmo odlučili ni brzo, ni lako, ali smo nakon analize rada MA u posljednje tri godine i rezultata koje je preduzeće ostvarilo, donijeli dobru odluku koju ćemo ponuditi parlamentu na verifikaciju“, objasnio je Nurković.

On je, govoreći o efektima dosadašnjeg poslovanja kompanije, rekao da je MA od 1. januara 2017. do kraja ove godine prvezao 1,87 miliona putnika.

„U ovom periodu MA će prihodovati oko 215 miliona EUR, odnosno 2017. godine 65,4 miliona, prošle godine 73,2 miliona, a ove 76,5 miliona. MA je do danas isplatio 15,15 miliona EUR neto zarada radnicima, poreza i doprinosa 3,3 miliona, Aerodromima Crne Gore 4,2 miliona, a ostalim dobavljačima u Crnoj Gori 32 miliona“, precizirao je Nurković.

On je dodao da je sačuvano oko 400 radnih mjesta od kojih je oko dvije trećine pilota i tehničkog osoblja.

Nurković se osvrnuo i na medijska pisanja prethodnih dana, poručivši da se nekompetentnim licima i navodnim stručnjacima daje prostor da komentarišu odluke Vlade.

„Drastičan primjer je komentar nekog stručnjaka da će sredstva koja država uplati Aerodromima na ime duga MA otići budućem koncesionaru i da će on državnim parama platiti državi. To je notorna neistina, izmišljotina, neznanje ili bolesna tendencija. Sredstva koja će se uplatiti Aerodromima, u iznosu od 32 miliona, biće vraćena u budžet države“, tvrdi Nurković.

On je saopštio da plan konsolidacije MA ne predstavlja pokušaj spašavanje tog preduzeća, već je to ulaganje u budući razvoj Crne Gore.

„Svjesni smo napora koje treba da uloži Vlada, ali smo daleko svjesniji posljedica koje bi prouzrokovalo gašenja MA“, rekao je Nurković.

On je kazao da su sve analize pokazale da MA u narednom periodu neće poslovati s gubicima, jer Vlada ne bi ulagala, niti ulazila u konsolidaciju preduzeća, da je procijenjeno drugačije.

Nurković je saopštio i da ne očekuje drastične poremećaje na tržištu, zbog čega i ne vidi razlog da MA u narednom periodu ne posluje pozitivno s onim što je planirano.

On je podsjetio da su dugovi kompanije, od oko 90 miliona EUR, posljedica problema koji su se gomilali u prethodnih 20 godina, kao i da je trenutni menadžment preuzeo dužnosti sa tim dubiozama.

Država bi, kako smatra, bez obzira na predloženi plan konsolidacije preduzeća, morala da izmiri poreze i doprinose za zaposlene u kompaniji, od oko 25 miliona EUR. Tu je, prema riječima Nurkovića, i dug od 32 miliona EUR prema Aerodromima, koji bi u slučaju gašenja MA morala da plati država, kao i garancije bankama.

“Ukoliko bi došlo do uvođenja stečaja u MA ili njegovog gašenja, automatski bi nam bio oduzet avion koji smo kupili na finansijski lizing i za koji je do sada otplaćeno 32 miliona EUR. Ukoliko bi došlo do stečaja, i dva iznajmljena Embraera bi odmah bila uzeta i ta kompanija bi mogla da tuži MA za period za koji se oni ne koriste“, objasnio je Nurković.

On je dodao da je planom konsolidacije najviše novca predviđeno za nabavku aviona, dok bi ostatak obaveza, koje se odnose na zaposlene i partnere MA, država svakako morala da plati.

„U pitanju je nužno ulaganje u razvoj preduzeća. Kad se nabave avioni i kad se ne bude plaćao zakup, koji za dva aviona iznosi godišnje četiri miliona EUR, to će biti drugačija situacija“, poručio je Nurković.

On je podsjetio da prethodni plan „spašavanja“ MA iz 2012. godine nije realizovan u cjelini, što je za posljedicu imalo dodatne dubioze.

„Svjesni smo svega i smatramo da će ovaj sadašnji plan dovesti do pozitivnog rješenja i stabilizacije firme“, saopštio je Nurković i dodao da ne vidi razlog da koalicioni partner u vlasti, Socijaldemokrate, ne podrže predloženi zakon.

On je podsjetio i da Crna Gora ima strateški plan da razvija turizam, što nije moguće sa postojećom infrastrukturom.

„Dok god ne budemo dostigli nivo razvoja izgrađenosti auto-puteva i željeznice koji bi mogao da zadovolji potrebe povećanog broja turista, moraćemo da koristimo aviosaobraćaj. I dok god imamo tu potrebu, moramo održati ovo preduzeće“, objasnio je Nurković.

On je naveo i da je predstavnike Evropske komisije (EK) obavijestio da predviđeni zakon ne predstavlja pomoć MA, već ulaganje u državu.

Banjević je kazao da je plan konsolidacije koncipiran tako da MA uspješno realizuje sve svoje obaveze, uključujući i one prema Aerodromima Crne Gore.

On je najavio da će se u narednom periodu u okviru plana konsolidacije raditi na optimizaciji broja zaposlenih i usklađivanju zarada u kompaniji.

Banjević je podsjetio da je postojeći menadžment u momentu preuzimanja upravljanja firmom, 2017. godine, zatekao više od 400 ugovora o radu na određeno i neodređeno, a da ih je trenutno 358.

On je rekao da su se u kompaniji odlučili na unificiranje flote, nabavku Embraera 195 i potencijalno iznajmljivanje jednog aviona većih kapaciteta.

„U ovom poslu je unificiranje flote preduslov, pogotovo u današnjoj situaciji na aviotržištu i to u velikoj mjeri smanjuje operativne troškove poslovanje. MA će nabaviti avione Embraer 195, sa 116 do 118 sjedišta“, najavio je Banjević.

On smatra da je najveći problem MA sezonalnost, zbog čega kompanija mora da se drži principa funkcionisanja regionalnog avioprevoznika i da u svojoj floti ima regionalne vazduhoplove.

„Pri tome smo ostavili prostora za potencijalna dodatna iznajmljivanja većih aviona u toku sezone. Ideja je da prije sezone 2021. godine cijela flota bude unificirana, a proces nabavke će početi već početkom naredne godine“, zaključio je Banjević.

Najčitanije