fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG redovno obavljala monitoring i kontrolu

CBCG redovno obavljala monitoring i kontrolu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka je redovno obavljala monitoring i kontrolu Atlas i Invest banke Montenegro (IBM), saopštio je u intervjuu Vijestima i CIN-u njen guverner, Radoje Žugić.

„Kroz sprovođenje posrednih i neposrednih kontrola Atlas banka se u kontinuitetu, od 2015. godine, nalazila pod intenzivnim monitoringom i mjerama CBCG“, rekao je Žugić i dodao da izrečene mjere imaju povjerljiv karakter, zbog čega nije dozvoljeno dijeljenje informaija o njihovoj sadržini.

On je objasnio da se kroz dnevni monitoring poslovanja Atlas banke, koji je sprovođen prošle i 2017. godine, između ostalog, pratilo izvršenje ranije izrečenih mjera i aktivnosti na planu dokapitalizacije, što je rezultiralo smanjenjem rizičnog profita banke.

„Izrečene mjere su rezultirale time da je banka prošle i 2017. godine povećala akcijski kapital za 11,3 miliona EUR i po osnovu naplate potraživanja u bilans banke je unijeto imovine u iznosu od preko 50 miliona EUR“, naveo je Žugić.

On je saopštio i da su na osnovu nalaza neposredne kontrole Invest banke Montenegro, sprovedene 2017. godine, toj finansijskoj kompaniji izrečene supervizorske mjere, koje imaju povjerljiv karakter zbog čega nije dozvoljeno dijeljenje informaija o njihovoj sadržini.

Žugić je podsjetio da je na osnovu nalaza neposredne kontrole, koja je sprovedena prošle godine, u skladu sa imperativnom normom Zakona o bankama, u IBM uvedena privremena uprava.

On tvrdi i da nikada nije dobio informaciju o predlogu bivšeg viceguvernera CBCG, Velibora Miloševića, iz 2015. godine da se u Atlas banku uvede prinudna uprava.

„Nikada nijesam dobio informaciju o tom predlogu za koji se tvrdi da ga je podnio Milošević. Takođe, taj predmet nikada nije bio predmet teme na sjednicama Savjeta za finansijsku stabilnost, održanim u periodu kada sam obavljao funkciju ministra finansija“, rekao je Žugić.

Najčitanije