fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansijski kapital porastao 100 miliona EUR

Finansijski kapital porastao 100 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Finansijski kapital na kraju trećeg kvartala na nivou sistema od 13 banaka u jednogodišnjem uporednom periodu porastao je skoro 100 miliona EUR, pri čemu bankarski sistem spremno dočekuje nezavisnu procjenu aktive, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, kazao koeficijent solventnosti iznosi 19,59 odsto, te da sa takvim rekordnim parametrima, bankarski sistem spremno dočekuje nezavisnu procjenu aktive koja će dati preciznu sliku o stabilnosti i kondiciji finansijskog sistema Crne Gore.

Knežević je tokom Premijerskog sata u Skupštini pitao Markovića da li su istinite tvrdnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je odbjegli biznsimen Duško Knežević sa 79 građana i 95 povezanih preduzeća utajio porez i transferisao oko 550 miliona EUR za koje se sumnja da potiču iz nelegalnih aktivnosti.

„Ako su istinite te tvrdnje šta ste vi uradili da zaštitite ekonomski sistem Crne Gore“, pitao je Knežević.

Marković je kazao da mu nije namjera da izbjegava diskusiju sa Kneževićem ili njegovim poslaničkim klubom, ali da se i dalje bilježi praksa da poslanici DF premijeru postavljaju pitanja koja nijesu iz nadležnosti Vlade, čime se zloupotrebljava institut Premijerskog sata.

„Pitate me jesu li istinite tvrdnje SDT-a da je u konkretnom predmetu došlo do utaje poreza kroz nelegalno poslovanje, odnosno do nezakonitog transfera novca. Odgovor na to pitanje morate tražiti upravo od SDT-a, a ne od predsjednika Vlade“, rekao je Marković.

On je dodao da ne zna, niti mu je posao da zna šta u kojem krivično-pravnom predmetu ima status dokaza, a šta tvrdnje, i šta je tačno, a šta nije.

„Ponoviću da Vlada nije nadležna da pokreće i sprovodi istage, podiže i zastupa optužnice, vrši njihovu kontrolu, niti da donosi presude. Informacija koju ja imam, a imate je i vi, jeste da je SDT, u konkretnom predmetu, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 79 građana zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa i protiv 95 preduzeća zbog istih krivičnih djela, kao i da je donijeta naredba o proširenju istrage“, naveo je Marković.

On je, odgovarajući na drugi dio pitanja koje se odnosi na zaštitu ekonomskog sistema države, rekao da su u Vladi unapređivali normativna rješenja, jačali institucije i davali akcenat boljoj kadrovskoj politici.

„Vlada je, dakle, radila u vremenu kad vi nijeste, a da bi sistem učinili još otpornijim, utvrdili smo set zakona iz bankarskog sektora, odnosno predloge zakona o kreditnim institucijama, o sanaciji kreditnih institucija i o zaštiti depozita, kao i Predlog izmjena i dopuna zakona o stečaju i likvidaciji banaka“, precizirao je Marković.

Predložena zakonska rješenja, kako je ocijenio, predviđaju povećanje minimalnih kapitalnih zahtjeva za nove banke sa pet na sedam miliona EUR.

„Slabe banke će se rješavati kroz moderne instrumente rezolucije, a uspostaviće se sanacioni fond koji će omogućiti ranu pomoć problematičnim bankama pod striktnim uslovima“, rekao je Marković.

On je dodao je da će Fond za zaštitu depozita udvostručiti pokriće osiguranih depozita na 100 hiljada EUR i da će postupno skratiti vremenski limit za isplate osiguranim deponentima.

„Ne možete ni vi lično, a ni drugi, osporiti činjenicu da u ove tri godine naša ekonomija bilježi impozantan rast, jer je rasla po prosječnoj stopi od 4,9 odsto, a to je rezultat osmišljenih i dosljednih politika Vlade, ali i doprinosa svih aktera koji učestvuju ekonomskom životu Crne Gore“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...