fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplatu otpremnina i dugovanja čeka 60 radnika

Isplatu otpremnina i dugovanja čeka 60 radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond rada je u prvih šest mjeseci primio ukupno 274 zahtjeva za isplatu otpremnina i drugih potraživanja iz radnog odnosa, dok na isplatu čeka 60 radnika, saopštio je njegov direktor Kemal Đečević.

On je Dnevnim novinama kazao da je riječ o deset zahtjeva sa pravosnažnim i 50 sa rješenjima koja još nijesu postala pravosnažna.

“Budžetom za ovu godinu opredijeljena su sredstva za isplatu potraživanja u iznosu od 1,45 miliona EUR. Od toga na isplatu otpremnina na godišnjem nivou odnosi se 946,54 hiljade EUR, na isplatu sredstava za garantovane zarade 300 hiljada EUR, a na poreze, doprinose i povezivanje staža odnosi se 200 hiljada EUR”, objasnio je Đečević.

U prvih šest mjeseci ove godine, kako je rekao, Fond rada je primio 11 zahtjeva za isplatu otpremnina i 263 za isplatu zarade “stečajcima” ili radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom, a nijesu ostvarili to pravo kod bivšeg poslodavca.

“Broj predatih zahtjeva po osnovu stečaja i tehnoloških viškova znatno je uvećan jer je otvoren veliki broj stečajnih postupaka kod privrednih subjekata. Iako su imali povećan broj predatih zahtjeva Fond rada je postigao ažurnost i redovnost u isplati svih potraživanja”, kazao je Đečević.

Na isplatu otpremnina, čija je visina propisana Odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda rada u iznosu od 1,93 hiljade EUR, čeka deset pravosnažnih rješenja, jer ostavinski postupci nijesu okončani.

Na isplatu zarada po osnovu stečaja čekaju 43 rješenja koja nijesu postala pravosnažna, dok na isplatu po pitanju uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, osobama čiji je radni odnos prestao usljed stečaja čeka sedam rješenja koja takođe nijesu postala pravosnažna.

“Zahtjevi koji su ostali neobrađeni kod Fonda rada uglavnom se odnose na podnosioce kojima su u prethodnom periodu država ili poslodavac isplatili potraživanja, zatim na one kojima je poslodavac isplatio po osnovu prestanka radnog odnosa zbog tehnoekonomskih promjena po propisima koji su važili u momentu prestanka radnog odnosa podnosioca, te podnosioce kojima je radni odnos prestao po sporazumu između zaposlenog i poslodavca”, objasnio je Đečević.

Takođe, dio zahtjeva se odnosi na radnike koji je država isplatila u prethodnom periodu, Savez sindikata Crne Gore ili Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao i one kojima je izvršen dokup staža da bi ostvarili pravo na starosnu penziju, a kojima je radni odnos prestao u periodu od 14. avgusta 1990. do 29. jula 2003. godine.

“Dio zahtjeva koji je ostao neobrađen odnosi se i na zahtjeve za isplatu otpremnina koji su predati nakon zakonom propisanog roka od 8. januara 2011. godine”, dodao je Đečević.

Prema njegovim riječima, od osnivanja Fonda primljeno je oko 21,6 hiljada zahtjeva za isplatu otpremnina i 1,24 hiljade zahtjeva po osnovu stečaja ili proglašenja tehnološkim viškom.

Najčitanije