fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinimalna zarada od 1. jula 222 EUR

Minimalna zarada od 1. jula 222 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas donijela odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 EUR, koja će početi da se primjenjuje od 1. jula, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

„Ova odluka je donijeta na osnovu predloga koji je konsenzusom utvrdio Socijalni savjet“, kazao je Purišić nakon sjednice Vlade.

On je rekao da je Vlada obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i izvršnoj vlasti dostavi izmjenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom će se smanjiti stopa doprinosa za zdravstvo na zarade na teret poslodavaca za dva procentna poena.

„Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno, ali i nadomjestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog isplate uvećanog iznosa minialne zarade“, objasnio je Purišić.

On je rekao da su analize pokazale da povećanje minimalne zarade sa 193 EUR na 222 EUR, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalnu zaradu, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.

„Novoutvrđeni iznos od 222 EUR predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji iznos od 193 EUR je iznosio oko 38 odsto prosječne zarade“, precizirao je Purišić.

On je saopštio da na nivou članica Evropske unije (EU) prosječna minimalna zarada iznosi oko 39 odsto prosječne zarade u tom bloku država.

„Radi poređenja sa regionom iznos minimalne zarade u Srbiji nominalno iznosi 231 EUR, u Bosni i Hercegovini (BiH) 208 EUR, u Sjevernoj Makedoniji 196 EUR, a u Albaniji 211 EUR“, dodao je Purišić.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj ekonomske politike Vlade je poboljšanje životnog standarda građana.

„S obzirom da su stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednje tri godine visoke, Vlada i ovom mjerom hoće da dio efekata rasta BDP-a usmjeri na poboljšanje životng standarda građana“, rekao je Purišić.

On je podsjetio da je i prosječna zarada u Crnoj Gori najveća u državama Zapadnog Balkana.

„Osim oko 12 hiljada zapslenih koji ovih mjeseci primaju minimalni iznos zarade, korist od povećanja minimalne zarade na 222 EUR imaće dodatno još između 42 hiljade i 45 hiljada zaposlenih koji su primali zarade u iznosu od 193 i 222 EUR“, saopštio je Purišić.

On je rekao da će ta mjera uticati na rast prosječne bruto zarade u Crnoj Gori oko šest EUR i prosječne neto zarade oko četiri EUR.

Purišić je naveo da će Vlada i socijalni partneri pratiti efekte te mjere na socijalni standard zaposlenih, troškove poslodavaca za zarade, uticaj na investicije i mogućnost novih zapošljavanja, rizik od ukidanja nekih radnih mjesta, uticaj na sivo tržište rada i budžetske prihode.

„Nakon toga će u postupku pripreme budžeta za narednu godinu pokrenuti nove pregovore o eventualnom povećanju minimalne zarade“, zaključio je Purišić.

Najčitanije