fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju još veće interesovanje za program ekonomskog državljanstva

Očekuju još veće interesovanje za program ekonomskog državljanstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saglasnost Vlade po osnovu ekonomskog državljanstva dobila su do sada četiri projekta iz oblasti turizma, a u ovoj godini očekuju da ih bude više jer, kako je saopšteno, postoji veliko interesovanje investitora.

Program na osnovu kojeg se kroz ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore može dobiti crnogorski pasoš oročen je na tri godine, do kraja 2021. i na do dvije hiljade investitora, piše Pobjeda.

Ekonomsko državljanstvo, kako upozoravaju iz institucija Vlade, može se dobiti samo kroz ulaganje u razvojne projekte i ispunjavanje strogih kriterijuma, a nikako kupovinom nekretnina, odnosno stanova, kuća, apartmana i placeva u Crnoj Gori.

Iz Sekretarijata za razvojne projekte kazali su Pobjedi da se na listi razvojnih projekata iz oblasti turizma koje je odobrila Vlada trenutno nalaze četiri projekta – izgradnja kondo hotela Kolašin Resort & Spa u Kolašinu, hotela Breza u Kolašinu, po kondo modelu, hotela Kraljičina plaza u Miločeru po mješovitom modelu poslovanja i hotela Durmitor hotel and Villas na Žabljaku, po istom modelu.

Na pitanje koji su investitori aplicirali za crnogorski pasoš po osnovu ovih projekata, iz Sekretarijata su odgovorili da to sada ne mogu da saopšte.

“Kada su u pitanju imena aplikanata, nijesmo u mogućnosti dostaviti ih, zato što su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, precizirali su iz Sekretarijata za razvojne projekte.

U dokumentu Vlade Jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi se za prvi projekat gradnje kondo hotela u Kolašinu navodi da je u pitanju firma Kolašin Resort & Spa. Po podacima iz Centralnog registra, njen osnivač je firma Oriental Management INC iz Malezije, a predstavnici vlasnika u menadžmentu su Salim Chowdhury Nirjhor, Mohammed Abdul Alim Chowdhury i Rowshan Ara Chowdhury.

Projekte Kraljičina plaža i hotel na Durmitoru, kako je javnosti poznato, gradi grčki investitor Petros Statis. A iza ruskog investitora koji gradi hotel Brezna u Centralnom registru se pominje Katarina Despotović, osnivač i ovlašćeni zastupnik.

Kada bude završena kompletna, veoma zahtjevna procedura, očekuje se da budu poznata imena novih crnogorskih državljana jer, kako su i ranije iz Vlade kazali, nema razloga da tako ne bude.

Iz Sekretarijata su naveli da će kroz program biti prihvatljive aplikacije samo onih osoba sa dokazanim kredibilitetom u ličnom i profesionalnom smislu i priliv investicionih sredstava sa dokazanim legalnim porijeklom i da je obezbijeđena najveća moguća transparentnost.

“Vlada je odlučna da transparentno i zakonito realizuje razvojni program ekonomskog državljanstva s namjerom ubrzanja ekonomskog razvoja naše zemlje, privlačenja stranih investicija, otvaranje novih turističkih, poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta sa novim radnim mjestima. Krajnji cilj je viši kvalitet života i standard građana”, objasnili su iz Sekretarijata.

Iz te institucije su podsjetili da se trenutna Lista razvojnih projekata za ulaganja kroz Program sticanja crnogorskog državljanstva nalazi na internet stranici ove institucije na adresi – www.srp.gov.me.

Iz Ministarstva turizma Pobjedi je saopšteno da postoji još interesovanja investitora za ulaganje u razvojne projekte, ali nijesu precizirali detalje.

“Postoji interesovanje potencijalnih podnosilaca zahtjeva za kandidovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, po osnovu javnog poziva za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na ovu listu. Nakon što budu dostavljeni zahtjevi sa dokumentacijom, slijedi njihova analiza u odnosu na definisane kriterijume”, naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, kako su rekli, definisati konačne predloge u vezi sa podnijetim zahtjevima, u skladu sa odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Najčitanije