fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreko milion EUR na računu ima 71 osoba

Preko milion EUR na računu ima 71 osoba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Depozit veći od milion EUR u Crnoj Gori na kraju avgusta ima 71 građanin, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG) pozivajući se na mjesečne izvještaje koje im banke dostavljaju.

To se odnosi na rezidente i nerezidente.

„Najveći iznos depozita pojedinaca iznosi 31,9 miliona“, kazali su iz CBCG Danu i dodali da ne raspolažu podacima o zanimanju klijenata kod banaka.

U odnosu na kraj prošle godine, broj građana koji imaju depozit preko milion EUR bio je 69, što je dva manje u odnosu na avgust ove godine.

„Ukupan iznos deset najvećih depozita građana u Crnoj Gori (rezidenata i nerezidenata) iznosi 88,2 miliona EUR na kraju avgusta tekuće godine, dok ukupan iznos deset najvećih depozita pojedinaca rezidenata iznosi 32,4 miliona EUR“, kazali su iz CBCG.

Sudeći prema podacima CBCG, broj milionera u Crnoj Gori se iz godine u godinu povećava. U 2017. godini ih je bilo 64, a godinu ranije 54. U 2017. godini najveći depozit je iznosio 63,3 miliona, početkom godine 50,3 miliona, a sada 31,9 miliona EUR.

Prema podacima Centralne banke, banke su u januaru odobrile 2,94 milijarde EUR, što je rast od 0,4 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na isti period prošle godine odobreno je 10,2 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju januara bio je viši nego u istom periodu prošle godine i iznosio je 0,86. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 78,1 odsto.

Ukupni depoziti su u januaru u odnosu na decembar pali 1,2 odsto i iznosili su 3,42 milijarde EUR, dok su na godišnjem nivou porasli 5,6 odsto.

Najčitanije