fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeStranci za devet mjeseci uložili 590 miliona EUR

Stranci za devet mjeseci uložili 590 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 591,7 miliona EUR, dok se istovremeno iz države odlilo 325 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.

Neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 266,73 miliona EUR, što je povećanje od 22,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, pišu Dnevne novine.

Skoro polovina investicija, odnosno 235 miliona EUR, odnosi se na takozvani interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koje ne povećavaju osnovni kapital.

Kompanije i banke imale su uvećanje vrijednosti stranim ulaganjima od 206,16 miliona EUR, nerezidenti su u nekretnine uložili 129,7 miliona.

Ostale investicije, odnosno prodaja nepokretnosti u inostranstvu i povraćaj domaćeg kapitala kroz interkompanijski dug iznosile su 20,84 milona EUR.

CBCG je na kraju septembra registrovala ulaganja iz 45 zemalja, čiji su ukupni prilivi dostigli 439,78 miliona EUR, dok je iz ostalih država svijeta uloženo još 151,92 miliona.

Za devet mjeseci ove godine, Mađarska je zadržala prvo mjesto na listi država iz kojih se investira u Crnu Goru, i to sa 53,12 miliona EUR.

Na drugom mjestu su investitori iz Rusije, iz koje je uloženo 52,84 miliona EUR.

Na trećem mjestu po ulaganjima na kraju septembra su se našli Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji su državljani ukupno uložili 34,02 miliona EUR.

Najčitanije