fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVeć opipljivi efekti podmorskog kabla

Već opipljivi efekti podmorskog kabla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi efekti početka rada podmorskog kabla između Crne Gore i Italije već su opipljivi, pri čemu je primjetno veće interesovanje za alokaciju na ostalim crnogorskim granicama, saopštio je direktor Kancelarije za raspodjelu prekograničnih kapaciteta (SEE CAO), Ivan Bulatović.

“Konkretno, na godišnjoj aukciji za ovu godinu koju smo organizovali u decembru, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je ostvario prihod od oko 2,9 miliona EUR, dok je na mjesečnim aukcijama za januar i februar ostvaren dodatni prihod od oko 850 hiljada EUR”, rekao je Bulatović Dnevnim novinama.

On je naveo i da je sa početkom rada kabla u ovoj godini primjetno veće interesovanje za alokaciju na ostalim crnogorskim granicama, pa je i na njima ostvaren značajan rast prihoda od zagušenja.

“Tako je na granici Crna Gora – Albanija zabilježen rast od 50 odsto, dok su na granici Crna Gora – Bosna i Hercegovina prihodi od zagušenja udvostručeni”, dodao je Bulatović.

Nova granica između Italije i Crne Gore odnedavno je uključena u portfolio Kancelarije za koordinisane aukcije u Jugoistočnoj Evropi.

“Ovo je važan korak za SEE CAO i zadovoljstvo nam je što nam je pružena prilika da još jednom pokažemo da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji nam se postave”, rekao je Bulatović.

On je kazao da su prve godišnje, mjesečne i dnevne aukcije uspješno završene na novoj granici Crna Gora – Italija.

“Očekujemo da će početak alokacije na novoj granici povećati tranzit energije u regionu i prihode od zagušenja operatorima prenosnih sistema, što će posljedično unaprijediti njihove investicione planove i doprinijeti razvoju mrežne infrastrukture”, naveo je Bulatović.

U međuvremenu, SEE CAO će dati sve od sebe da opravda ukazano povjerenje i održi kvalitet usluge na visokom nivou.

“SEE CAO je proslavio petu godinu uspješnog poslovanja, a za pet godina rada prešli smo put od perspektivne ideje povjerene internacionalnom projektnom timu do funkcionalne i uspješne kompanije čije usluge danas koristi osam operatora prenosnih sistema i više od 120 registrovanih trgovaca iz 20 evropskih zemalja”, rekao je Bulatović.

On je precizirao da je do sada uspješno organizovano preko 70 dugoročnih i više od 1,8 hiljada dnevnih aukcija, na obostrano zadovoljstvo korisnika, kako operatora prenosnih sistema tako i trgovaca.

“Od početka poslovanja pa do danas, kompanija ostvaruje konstantan rast. Od skromnih početaka u 2014. godini, dostigli smo nivo gdje je u 2018. godini ostvaren promet od preko 80 miliona EUR, dok je u prošloj godini premašio 100 miliona. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti”, zaključio je Bulatović.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...