fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSObilježen Dan djevojčica u ICT-u

Obilježen Dan djevojčica u ICT-u

Učenice osmog i devetog razreda škole Štampar Makarije posjetile su Crnogorski Telekom i upoznale se sa mnoštvom mogućnosti koje nudi karijera u ICT industriji. Posjetu je organizovalo Udruženje profesora informatike i informacionih tehnologija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica u ICT-ju.

Međunarodni dan djevojčica u ICT-u tradicionalno se obilježava posljednjeg četvrtka u aprilu, sa ciljem da se djevojke i mlade žene podstaknu i ohrabre na razmišljanje o svojoj karijeri u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

Učenice su imale priliku da se upoznaju sa radom u kompaniji i da u direktnom kontaktu sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama otkriju koje su prednosti izbora STEM fakulteta i karijere u ICT-ju.

Direktorica Sektora tehnike Valentina Radulović govorila je o prednostima i izazovima sa kojim se suočavala u karijeri, i ohrabrila djecu da slijede svoja interesovanja i talente.

„Posao IT experta je najtraženiji ne samo na našem već i na svjetskom tržištu. Zato je motivisanje nasih najmlađih za edukaciju u ovom smjeru strateški važno za cjelokupno društvo. Djevojčice posebno treba ohrabriti da je ovaj put iako vrlo zahtjevan, uz ljubav, rad i disciplinu ostvariv i vrlo poželjan.“ – poručila je Radulović.

Tijana Marković, rukovodilac IT odjeljenja poručila je da je programiranje jedna od najtraženijih profesija današnjice.

„Sve aplikacije koje koristite danas na svojim pametnim telefonima, napravili su programeri. Programiranje vam daje slobodu da budete kreativni i inovativni, da rješavate probleme na novi način. Možete biti jednako uspješni programeri u Crnoj Gori, Njemačkoj ili Americi, zato što su jezici programera univerzalni.“

Nastavnica informatike u školi Štampar Makarije Biljana Popović zahvalila se predstavnicima Telekoma na gostoprimstvu i iskazala uvjerenje da će posjeta najvećoj telekomunikacionoj kompaniji u zemlji dodatno podstaći interesovanje za ICT oblast kod učenica.

„Informaciono komunikacione tehnologije smatraju se prekretnicom za ulazak u savremeno društvo. Cilj nam je motivisanje devojčica prilikom odabira budućih profesija – da ne podliježu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima. Oblast ICT podrazumijeva čitavu lepezu aktivnosti i profesija kroz koje se prožimaju elementi dizajna, umjetnosti, nauke, matematike kao i inženjeringa.“ – kazala je Popović.

Predstavnici Telekoma izrazili su zadovoljstvo zbog interesovanja koje su učenice pokazale za ICT oblast i izrazili nadu da će informacije koje su dobile biti od pomoći u njihovom daljem obrazovanju i izboru buduće karijere.

„Kao vodeća telekomunikaciona kompanija u zemlji, posebno smo posveceni razvoju STEM znanja i vještina kod mladih (nauka, tehnologija, indzenjerstvo I matematika). STEM predmeti su jako važni jer našu djecu uče kako da rjesavaju probleme, kako da budu kreativni i inovativni. Živimo u digitalnoj eri, i to će biti poslovi budućnosti“ – zaključio je direktor za ljudeske resurse Miroslav Janičić, ističući važnost zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima za uspjeh kompanije i društva uopšte.

Kontekt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije