fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSAerodromi u Skoplju i Zagrebu na listi najboljih u Evropi

Aerodromi u Skoplju i Zagrebu na listi najboljih u Evropi

Aerodromi u Skoplju i Zagrebu proglašeni su za najbolje aerodrome u Evropi za 2018. godinu od strane Međunarodnog savjeta aerodroma.

Aerodrom u Skoplju dobio je titulu u grupi onih koji opsluže ispod dva miliona putnika godišnje, dok je aerodrom u Zagrebu dobio nagradu za kvalitet u grupi onih koji opsluže od dva do pet miliona putnika godišnje.

Nagrada će unaprijediti pozicioniranje aerodroma u Zagrebu i Skoplju pred godišnju globalnu dodjelu nagrada aerodoromima (World Airport Awards) koju organizuje Skytrax krajem marta. Aerodrom u Skoplju osvojio je ASQ nagradu u istoj kategoriji u tri navrata, dok je aerodrom u Zagrebu odabran kao najnapredniji u Evropi, u prethodnoj godini.

Program ispituje mišljenja putnika o 34 ključna indikatora performansi. Sproveden je na 343 aerodroma u 2018.godini. Timovi dobitničkih aerodroma će se sastati na ASQ nagradnoj ceremoniji koja će biti održana u septembru na Baliju, Indonezija.

MSA je organizacija koja istražuje koliko su putnici zadovoljni kvalitetom usluge tokom različitih aspekata putovanja.

Od 2009. godine međunarodnim aerodromom u Skoplju upravlja turska kompanija TAV. Izgrađena je moderna zgrada terminala u vrijednosti od 111 miliona dolara, a broj putnika se povećao za tri puta u poslednjih devet godina.

Uprava međunarodnog aerodroma u Zagrebu preuzeta je od strane konzorcijuma MZLZ (Međunarodna zračna luka Zagreb) koji se sastoji od ADP-a, TAV-a i IFC-a.  Operativne aktivnosti obavljaju ADP i TAV. U 2017. godini izgrađena je nova zgrada terminala čija je vrijednost iznosila 250 miliona eura.

Kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije