Zaposleni Telekoma se pridružili CZIP-u u brojanju pelikana na Skadarskom jezeru

218
foto: Crnogorski Telekom

Volonterski klub Telekoma pridružio se Centru za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u redovnom cenzusu, odnosno prebrojavanju kudravog pelikana (Pelecanus crispus) na Skadarskom jezeru. Ova aktivnost dio je projekta „Pelikansko selo: Život na raftu!“, koju je Telekom podržao kroz program „Za svako dobro“, i kroz koju je u rezervatu Pančeva oka na Skadarskom jezeru postaviljen novi splav za gniježđenje pelikana.

Iz CZIP-a podsjećaju da je Crna Gora prvi veliki vještački splav za gniježđenje ove globalno ugrožene vrste i najveće ptice na svijetu dobila 2014. godine. Postavljanje ovih splavova doprinijeće očuvanju populacije kudravog pelikana, endemske vrste koja je simbol Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

„Centar za zaštitu i proučavanje ptica organizovao je sa ornitolozima iz JP ‘Nacionalni parkovi’ i Prirodnjačkog muzeja, uz pomoć volontera Telekoma, cenzus (prebrojavanje) pelikana na nekoliko lokacija u Crnoj Gori na kojima ova vrsta boravi – na Skadarskom jezeru, Ulcinjskoj solani i Šaskom jezeru. Zahvaljujući projektu ‘Pelikansko selo: Život na raftu!’ ove godine u jednom danu utvrdili smo ukupan broj pelikana u našoj zemlji – evidentirane su 243 jedinke, od čega 62 mladih.

Ipak, broj mladih još uvijek nije konačan jer nije završena sezona gniježđenja. Populacija ove vrste iz godine u godinu se uspješno oporavlja zahvaljujući zajedničkom radu nekoliko organizacija i institucija kao i donacijama donatora i građana.“ – saopštili su iz CZIP-a.

Na postojećim splavovima su postavljene kamere koje snimaju aktivnosti pelikana u realnom vremenu, a CZIP će najzanimljivija dešavanja u „pelikanskom selu“ promovisati kroz kratke video sadržaje preko društvenih mreža. Iz Telekoma poručuju da njihovi zaposlene učešćem i pokretanjem brojnih volonterskih akcija pokazuju da duh društveno odgovorne kompanije grade odgovorni pojedinci.

„Odgovoran odnos prema životnoj sredini važan je dio našeg poslovanja. Osim što rauvijamo i pružamo najsavremenije servise, trudimo se i da kako kolektiv damo doprinos zajednici u kojoj živimo i radimo. Posebno nas raduje što smo bili u prilici da podržimo projekat koji ima za cilj očuvanje i promociju biodiverziteta Skadarskog jezera. Brigom o ugroženim i endemskim vrstama u Crnoj Gori želimo da širimo svijest o važnosti očuvanja prirode i prirodnih resursa.“ – zaključuju u Telekomu.

Opstanak populacije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru uslovljen je različitim faktorima, među kojima se posebno izdvaja nagla promjena nivoa vode. Zbog toga njihova gnijezda bivaju ugrožena a posljedica je daleko manja brojnost od optimalne. Nove splavove za pelikane CZIP, JP „Nacionalni parkovi“, Priropdnjački muzej i Noe Conservation su postavili krajem decembra prošle godine.

Kontakt pošiljaoca:  [email protected]