fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSU susret sve većoj potrebi za digitalizacijom, uveden obrazovni program Elektrotehničar za...

U susret sve većoj potrebi za digitalizacijom, uveden obrazovni program Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija u četiri srednje škole

Izradi obrazovnog programa Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija je prethodila izrada standarda zanimanja: Elektrotehničar za razvoj veb aplikacija i Elektrotehničar za razvoj mobilnih aplikacija. Na osnovu tih standarda zanimanja, urađeni su standardi stručnih kvalifikacija pod istima nazivima, a na osnovu njih i pomenuti obrazovni program. Takav obrazovni program nije postojao do sada u našem obrazovnom sistemu i baziran je na procjeni potreba tržišta rada.

Predrag Lešić, izvršni direktor doMEn-a je bio član radne grupe za izradu obrazovnog programa Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, nivoa IV1 i učestvovao je u izradi svih pomenutih dokumenta. Po usvajanju programa, kompanija doMEn se odlučila za donaciju u vidu četiri kompjuterske učionice školama koje su upisale učenike za ovaj obrazovni program kako bi se pomogla realizacija nastave. Radi se o sljedećim školama: JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, JU Srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje, JU Srednja stručna škola Nikšić i JU Srednja stručna škola Berane.

Izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i obrazovnih programa je u nadležnosti Centra za stručno obrazovanje čiji zaposleni su koordinisali čitavim procesom izrade u trajanju od 10 mjeseci. U radnoj grupi za izradu obrazovnog programa su učestvovali predstavnici privrede (Domen, Digit Montenegro, Bild studio, Crnogorski Telekom, Privredna komora Crne Gore), fakulteta (Elektrotehnički fakultet UCG, Fakultet za informacione tehnologije i Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, Fakultet za informacione sisteme i tehnologije UDG) i srednjih stručnih škola iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Rožaja, Berana, Bijelog Polja i Tivta.  Kada je u pitanju donacija, ukupno je donirano 68 laptopova u vrijednosti od 19.747,00 EUR. Svaka škola je dobila po 17 laptopova a licence je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete.

kontakt pošiljaoca: [email protected], telefon +382 67 632 973

Najčitanije