CDU danas bira naslednika Angele Merkel

64
WikiImages (CC0), Pixabay

 

Berlin, (MINA) – Vladajuća njemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) biraće danas naslednika Angele Merkel, novog predsjednika ili predsjednicu, a time i kandidata za novog kancelara.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj njemačkoj državi Sarland. Ona je, po ocjeni AP, dosljedno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi “spektakularan” povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel “zbacila” sa te pozicije.

Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor njemačkog investicionog fonda Blekrok.

Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vrijeme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao “priliku da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka”.