fbpx
NaslovnicaMINA SvijetGlasanje o novoj Evropskoj komisiji sljedeće srijede

Glasanje o novoj Evropskoj komisiji sljedeće srijede

Brisel, (MINA) – Evropski parlament (EP) glasaće o timu predsjednice Evropske komisije (EK) Urslule fon der Lajen sljedeće srijede, čime će biti otvoren put da nova EK počne da radi 1. decembra, kazao je danas predsjednik EP, David Sasoli.

On je rekao da će glasanje uslijediti nakon što Evropski Savjet podrži Komisiju koja će imati 27 članova, sa obzirom na to da je Velika Britanija odbila da nominuje kandidata prije izbora u toj državi zakazanih za 12. decembar, prenosi Tanjug.

“Odlučili smo da glasamo za kolegijum komesara i ako oni budu izglasani, 1. decembra EK može da počne da radi”, rekao je Sasoli poslije sastanka predsjednika političkih grupa u EP.

On je dodao da će Evropski savjet izdati saopštenje o formiranju 27-člane komisije, bez obzira na to šta će se desiti u petak, kada Velika Britanija treba da se izjasni o proceduri sankcionisanja koja je pokrenuta zbog odbijanja Londona da nominuje kandidata za komesara.

Proces potvrđivanja EK, koji je počeo u septembru, pokazao se težim nego što se fon der Lajen nadala, nakon što su poslanici odbili nominacije iz Francuske, Rumunije i Mađarske, a njihove zamjene su dobile zeleno svijetlo parlamenta.

Sasoli je branio odluke poslanika, navodeći da EP vrlo ozbiljno shvata proces potvrđivanja i da je to tijelo centar evropskih procesa donošenja odluka.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...