fbpx
NaslovnicaMINA SvijetKFOR garancija sigurnosti i bezbjednosti građana

KFOR garancija sigurnosti i bezbjednosti građana

Priština, (MINA) – Dvadeset godina nakon dolaska prvih snaga KFOR-a, još se ne može reći da postoji mir u zemlji koja je proglasila nezavisnost 2008, pa kraj mirovne operacije koju predvodi Sjevernoatlantski savez nije vidljiv.

To je zaključeno tokom višednevne posjete Briselu i Kosovu koju je krajem maja za evropske novinare, među kojima je bio i novinar agencija MINA, organizovao NATO.

Posjeta Briselu i Prištini je zakazana na 20. godišnjicu pokretanja operacije, kako bi se novinari upoznali sa radom KFOR-a i njegovim vojnim i političkim aspektima.

Misija NATO saveza na Kosovu i Metohiji, KFOR, trenutno broji 3,5 hiljade vojnika iz 28 država, a cilj operacije se, kako saopšteno, nije promijenio u proteklih 20 godina.

Poslije NATO bombardovanja 1999. godine, koje je trajalo 78 dana, 55 hiljada pripadnika mirovnih snaga raspoređeno je na Kosovu.

Cilj međunarodne operacije, poznate kao KFOR, bila je da se održi bezbjednost i red na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ratom zahvaćenom području.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a operacija Sjevernoatlantskog saveza i dalje traje na tom području.

Vojnici KFOR-a trenutno su smješteni u šest logora širom zemlje. Jedan od tih spojeva je filmski grad /Film City/, a drugi je baza mađarskog kontingenta u logoru Novo Selo.

Multinacionalna borbena grupa Zapad (MNBG – W) i Multinacionalna borbena skupina Istok (MNBG – E) odgovorne su za održavanje reda i sigurnosti.

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso kazao je da se cilj operacije nije promijenio u proteklih 20 godina.

“Cilj je garantovati sigurnost i održavati red na Kosovu”, rekao je on, dodajući da je trenutno 28 zemalja (20 država članica NATO-a i osam partnerskih država) odgovorno za postizanje tog cilja.

Graso, kojem je ovo je treća dužnost u misiji KFOR-a, osim što je služio u mnogim drugim mirovnim operacijama, napomenuo da je osim SAD-a, Italije i Austrije, Mađarska četvrti najveći doprinositelj misije.

On je informisao novinare da je osim Kosovske policije i EULEX-a, koji je misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu, KFOR treća snaga za reagovanje u području operacija.

Komandant KFOR-a, Lorenco D’Addario, rekao je da je misija KFOR-a izuzetno jednostavna.

On je objasnio da, pored postizanja ciljeva utvrđenih rezolucijom Savjeta bezbjednsosti UN-a, misija treba da traži saradnju s drugim međunarodnim organizacijama u području djelovanja, kao što je misija Evropske unije na Kosovu, odnosno UNMIK, EULEX i Organizacije za evrospku bezbjednost i saradnju (OEBS).

“Iako je situacija u zemlji mirna, nažalost, može doći do situacije koja može dovesti do manjih ili čak velikih nemira u bilo kojem trenutku. Zbog toga su mještani često zabrinuti jer žele da njihova djeca odrastu u miru “, rekao je D’Addario.

On je napomenuo da je u vrijeme posjeta novinara misiji KFOR-a postojala upravo takva situacija u Mitrovici, gdje je posebna jedinica Kosovske policije uhvatila nekoliko kosovskih Srba, uključujući policijske službenike, sa sumnjom na umiješanost u organizirani kriminal.

Iako je policijska akcija bila popraćena manjim nemirima, kako je naveo komandant, situacija nije izašla iz kontrole u tolikoj mjeri da bi to zahtijevalo raspoređivanje snaga KFOR-a.

Prema njegovim riječima, nije bilo razloga za brigu čak i kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da je vojsku stavio u punu borbu i pozvao Savjet za nacionalnu bezbjednost zbog akcije u Mitrovici.

D’Addario je kazao da je jedan od najvažnijih zadataka sa kojima se suočava KFOR trenutno proglašena transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KSF) u redovnu oružanu snagu.

“Šta tačno to znači za mirovnu misiju i kakve će promjene učiniti u budućnosti, još se ne može znati”, rekao je D’Addario.

talijanski general sa dve zvjezdice takođe troši svoju treću mirovnu misiju na Kosovu. Godine 1999. radio je kao službenik u italijanskom kontingentu, a 2006. godine je bio komandant bataljona. KFOR-om komanduje od 28. Novembra prošle godine.

Pukovnik Roj Makaraeg, komandant borbene grupe, rekao je novinarima da će multinacionalna jedinica pod njegovim rukovodstvom služiti kao operativni odred drugih zemalja u kampu Bondsteel, koji je najveća vojna baza KFOR-a.

“Naš primarni zadatak je patroliranje kako bi se pokazalo prisustvo KFOR-a u zoni odgovornosti borbene grupe”, rekao je pukovnik, dodajući da američki vojnici služe na Kosovu devet mjeseci.

Iako su svi uslovi da se njihov rad učini najboljim i provedu najveći deo svog slobodnog vremena, najveći izazov je nedostatak porodice. Ipak, nakon završetka njegove misije, on bi bio sretan da se vrati na Kosovo sa svojom suprugom kao turistom jer ga smatra veoma lijepom zemljom.

Komandant MNBG-a, Đanfranko Di Marko smatra da je njihov rad prepoznali  Srbi i Albanci na Kosovu.

U kampu Villaggio Italia, “iznad” grada Peći, slovenski, švajcarski i rumunski vojnici trenutno rade zajedno sa italijanskim kolegama.

Jedan od najvažnijih zadataka KFOR-a danas je da upravlja takozvanim timom za nadgledanje veze (LM) u zemlji. Njihovi zadaci se sprovode u opštinama zemlje, trenutno ih ima oko 50 u subordinaciji KFOR-a.

Učesnici press turneje uz njihovu pomoć došli do manastira Dečani, najznačajnijeg pravoslavnog manastira Srbije i Pećke patrijaršije, najstarije pravoslavne crkve i najstarije džamije u Peći.

 

 

 

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...