fbpx
NaslovnicaMINA SvijetLideri EU o reformi proširenja

Lideri EU o reformi proširenja

Brisel, (MINA) – Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) razgovaraće danas na sastanku Savjeta opštih poslova u Briselu o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji.

Ministri će prvi put razmotriti i francuski predlog o reformi politike proširenja, ali se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka.

“Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku regionu”, poručili su iz Savjeta EU, prenosi Tanjug.

Očekuje se da francuska državna sektretarka za evropske poslove Ameli d Monšalan predstavi predloge Pariza o promjeni metodologije proširenja.

Francuska je prošle sedmice članicama dostavila na razmatranje takozvani non pejper u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU.

Pošto je u oktobru blokirala otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Fancuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširanje.

U Briselu napominju da je francuski predlog predmet za diskusiju, a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.

Najčitanije

Denver dobio i drugi duel sa Lejkersima

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 101:99 i poveli 2:0...