fbpx
NaslovnicaMINA SvijetMoskva optužuje Kijev za opasne metode

Moskva optužuje Kijev za opasne metode

Moskva, (MINA) – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Ukrajinu za korišćenje “opasnih metoda” u Kerčkom moreuzu.

Ruska Obalska straža pucala je u nedjelju na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkog moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

Lavrov je optužio Ukrajinu da su kršeni propisi, a korišćene i opasne metode.

“To bi moglo da stvori i to je stvorilo prijetnje i opasnost za normalno kretanje brodova na tom pomorskom putu”, rekao je Lavrov, dodajući da se radi o “provokaciji”.

Prema njegovim riječima, Kijev je narušio ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, ali i Povelju Ujedinjenih nacija (UN), uključujući i konvenciju iz 1982. o pravu mora i druge dokumente međunarodnog prava.

Šef ruske diplomatije je rekao da, pred današnji sastanak Savjeta bezbjednosti, Moskva “nema iluzija, imajući u vidu da je zapad zauzeo poziciju slijepe podrške predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku i njegovom režimu”.

“Pozivamo zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da dobiju političke poene preko vojne histerije”, naveo je Lavrov.

Evropska unija pozvala je Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost da bi se smirila situacija u Crnom moru, a zbog incidenta za danas su zakazane sjednice Savjeta bezbjednosti UN i Stalnog savjeta OEBS.

Sastanak će zbog takve situacije održati i ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u.

Ukrajinski parlament trebalo bi danas da razmatra Porošenkov zahtjev za uvođenje ratnog stanja.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu