fbpx
NaslovnicaMINA SvijetNe treba odjednom vratiti sve borce Islamske države

Ne treba odjednom vratiti sve borce Islamske države


Berlin, (MINA) – Njemački ekspert za borbu protiv terorizma Peter Nojman rekao je da sve borce Islamske države, koji su državljani evropskih zemalja, ne treba vratiti odjednom.

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od evropskih partnera da prihvate “svoje” borce Islamske države koji su zarobljeni u Siriji, prijeteći da će ih SAD u suprotnom pustiti na slobodu.

“Odjednom sve vratiti u zemlju, kao što to namjerava Francuska sa 130 svojih državljana boraca Islamske države, predstavlja veliki problem. U Francuskoj ne postoji nikakva struktura koja bi savladala tako veliki broj boraca Islamske države”, kazao je Nojman u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

On je rekao da je normalno da osobe koje posjeduju državljanstvo mogu da se vrate u svoju domovinu, ali u ovom slučaju neophodno je sprovesti pripreme. Prema njegovim riječima je važno da se najprije “jednostavni slučajevi” vrate u zemlju.

Njihove izjave, kako kaže, mogle bi onda biti korišćene u suđenjima daljim “povratnicima”, i to bi olakšalo dokazni postupak.

Nojman je ukazao da nije moguće te ljude samo strpati u zatvor i zatvoriti vrata, i da treba prvo izgraditi strukture i pobrinuti se da oni budu i osuđeni na osnovu dokaza.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...