fbpx
NaslovnicaMINA SvijetNesankcionisanje razlog porasta broja ubistava novinara

Nesankcionisanje razlog porasta broja ubistava novinara

Bejrut, (MINA) – Glavni razlog za konstantni rast broja ubistava novinara u svijetu je nesankcionisanje napadača, saopšteno je iz Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Kako se navodi, od 2006. do prošle godine u svijetu je ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom.

Na konferenciji održanoj u Bejrutu, povodom 2. novembra, Dana zaštite novinara, saopšteno je da u svijetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar, prenosi agencija Anadolija.

„Poražavajuće je da 90 odsto optuženih na kraju uopšte ne bude kažnjeno. Broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionisani“, navodi se u izvještaju UNESCO-a.

Dodaje se da državne vlasti, nevladine organizacije (NVO), udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju da preduzmu mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.

Koordinator za informacijske tehnologije UNESCO-a Muiz Saksuk rekao je da većinu od hiljadu ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim događanjima, slobodi mišljenja i finansijskim pitanjima.

„Većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim prijetnjama, a ne u mirnoj i prijatnoj atmosferi“, kazao je Saksuk.

Koordinatorka za komunikacije u UNESCO-u Bana Sala rekla je da posao koji obavljaju novinari, čiji su životi nerijetko u opasnosti, javnost ipak treba da shvati kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.

Osnivač Udruženja za građansku državu i demokratiju iz Tunisa Kemal el-Abidi podsjetio je i na ubistvo saudijskog novinara Jamala Kašogija i osudio napade na novinare.

„Potrebno je što prije rasvijetliti sve detalje ubistva, a odgovorne, bez obzira na to o kome je riječ, privesti pred lice pravde“, naveo je el-Abidi.

Najčitanije