fbpx
NaslovnicaMINA SvijetOsigurati zaštitu i bezbjednost novinara 

Osigurati zaštitu i bezbjednost novinara 


London, (MINA) – Međunarodni pres institut (IPI) pozvao je zemlje, učesnice konferencije posvećene slobodi medija u Londonu, da javno osude nasilje nad novinarima i kršenje medijskih sloboda i da obezbijede detaljnu i nezavisnu istragu takvih incidenata.

Predstavnici 33 medijske kuće i organizacije sastale su se u Londonu, uoči dvodnevne konferencije, i pozvale sve države učesnice da osiguraju zaštitu i bezbjednost svih novinara i medijskih radnika u skladu sa međunarodnim standardima.

Ta grupa, koja predstavlja i sarađuje sa stotinama hiljada novinara i medijskih radnika, ističe da će nova obećanja sa konferencije biti kredibilna samo ako se odmah oslobode zatvoreni novinari, zaustavi ubijanje, napadi i klevete na račun novinara i da se istraže i procesuiraju sva ubistva novinara.

IPI traži da se obezbijedi da medijski radnici budu uključeni u inicijative za zaštitu novinara, kao i da se obezbede vize i azil ugroženim novinarima, prenose agencije.

IPI, kako se navodi, traži da zemlje učesnice budu posvećene transparentnoj implementaciji Plana UN o bezbjednosti novinara.

“To uključuje uspostavljanje efikasnih nacionalnih bezbjednosnih mehanizama i jače, odgovorne i dostupne političke koordinacije u ključnim tačkama u nadležnim agencijama i programima UN”, kaže se u saopštenju.

IPI poziva i na podršku radu medijske zajednice i građanskog društva u promovisanju i zaštiti medijskih sloboda, bezbjednosti novinara, finansijskoj i ekonomskoj održivosti medija i omogućavanje okruženja za medijski pluralizam kao i pristup informacijama, posebno u vremenu digitalizacije.

U Londonu danas počinje dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija.

Glavne teme su izgradnja povjerenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

U interaktivnim panel diskusijama, kako je najavljeno, učestvovaće lideri iz cijelog svijeta, predstavnici medijske industrije, novinari i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Najčitanije