Pogoršanje slobode medija u Evropi

127
foto: Pixabay

Strazbur, (MINA) – Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Savjeta Evrope (SE), zaključak je izvještaja platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara.

U izvještaju “Demokratija pod rizikom: Prijetnje i napadi protiv slovode medija u Evropi” navodi se da je primijećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj prijetnji, uključujući i prijetnje smrću.

Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primijećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.

Generalni sekretar SE, Torbjorn Jagland, zahvalio se partnerskim organizacijama na radu na izvještaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko djelovanje od država članica Savjeta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbjednost novinara.

“Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izvještaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija”, rekao je Jagland.

Platformu Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara osnovao je SE 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama koje su angažovane na polju slobode medija.